Prijava

Vaša prijava

Sve zbog jednog – bajsa! Folkloraši iz Urugvaja stižu novim prijateljima u Mraclin

[]

Hrvatsko folklorno društvo ‘Hrvatski dom’ iz urugvajskog Montevidea na svom proputovanju po Hrvatskoj stiže i u Mraclin. Tim povodom domaćini, mraclinski folkloraši dočekat će svoje nove prijatelje kako bi ovaj početak suradnje obilježili zajedničkim koncertom u ponedjeljak 16. rujna.

– Suradnja je nastala slučajno. Društvo iz Urugvaja koje je dolazilo u Hrvatsku na turneju i Vinkovačke jeseni, trebao je bajs pa su nas zamolili bi li im mi posudili instrument. Tako smo kroz razgovor dogovorili da nas dođu posjetiti u Mraclin – priča nam predsjednik društva Matija Kos.

U Urugvaju živi mnogo iseljenih Hrvata, a mnogi od njih aktivno čuvaju pradjedovsku baštinu.

– Društvo je osnovano 1928. godine, a osnovali su ga hrvatski iseljenici. Članovi koji dolaze njihovi su potomci, a izvode hrvatski folklor. To je zajednica koja 36 godina nije bila u Hrvatskoj i svega nekolicina njih priča hrvatski jezik jer su to već šukun unuci naših iseljenika. Zaista se veselimo ovom druženju i novom prijateljstvu. Pozivamo sve mještane, ali i ljubitelje folklora da dođu u ponedjeljak u Mraclin i pogledaju što smo zajednički pripremili – dodaje Kos.

Posjet je organiziran u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, a s folklorašima i tamburašima u Mraclin stiže i počasni konzul RH u Montevideu, Eduardo Antonić. Potporu je pružio i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Ulaz na koncert je besplatan, a počinje u 19 sati u Društvenom domu u Mraclinu.

Ova objava Sve zbog jednog – bajsa! Folkloraši iz Urugvaja stižu novim prijateljima u Mraclin se prvi puta pojavila na cityportal.hr.