Prijava

Vaša prijava

FOTO Spojila ih tradicija i kultura: Hrvati iz Montevidea održali koncert u Mraclinu

[]

Članovi Tamburaškoga orkestra i plesne skupine Hrvatskoga doma iz Montevidea oduševili su svojim nastupom ispunjenu dvoranu mraclinskog doma, piše Mraclin.hr.

Naime, urugvajsko-hrvatski folkloraši došli su na ovogodišnje Vinkovačke jeseni, pa su svoj nastup, glazbeni i plesni, ponovili i u Mraclinu gdje su ih s oduševljenjem dočekali novi prijatelji iz KUD-a Dučec.

Foto: KUD Dučec Mraclin

Kako nam je ranije rekao predsjednik društva Matija Kos, do susreta je došlo sasvim slučajno i sve zbog jednog instrumenta koji ih je na kraju spojio i povezao.

Inače, Hrvatski dom u Montevideu osnovan je 1928. godine, kao reakcija na atentat na Stjepana Radića u beogradskoj Skupštini te se danas smatra jednom od najistaknutijih kulturnih i društvenih organizacija ljudi hrvatskih korijena koja kontinuirano djeluje u Južnoj Americi.

Foto: KUD Dučec Mraclin

Svoje Društvo predstavio je Eduardo Antonić, tajnik za kulturne poslove Hrvatskog doma, voditelj tamburaškog orkestra i počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Urugvaj.

Dojmovi se još uvijek sliježu, a kako i ne bi kada vidite s koliko žara i ljubavi potomci hrvatskih iseljenika čuvaju kulturu i tradiciju svojih predaka. Još je posebnije kada znate da tek pokoji član ovog urugvajskog društva ‘natuca’ svega nekoliko hrvatskih riječi.

Foto: KUD Dučec Mraclin

Uz goste, na koncertu su sudjelovali i mraclinski folkloraši, a predsjednik Kos u svom je govoru zahvalio Hrvatskoj matici iseljenika, goričkoj i županijskoj turističkoj zajednici na pomoći u organizaciji te je na kraju zaključio da se ovdje radi o početku jednog novog prijateljstva koje će se sigurno nastaviti – možda u Mraclinu, a možda i u Montevideu.

Foto: KUD Dučec Mraclin

Foto: KUD Dučec Mraclin

Foto: KUD Dučec Mraclin

Foto: KUD Dučec Mraclin

Ova objava FOTO Spojila ih tradicija i kultura: Hrvati iz Montevidea održali koncert u Mraclinu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.