Prijava

Vaša prijava

Najbolji hrvatski orači stižu u Veliku Goricu na državno natjecanje

[]

Velika Gorica bit će domaćin velikog državnog natjecanja u oranju. Drugi je to puta da se u našem gradu odvija ova manifestacija koja ove godine broji svoje 20. izdanje. Ovo najveće ruralno događanje u Hrvatskoj odvijat će u Kurilovcu, na državnim zemljištima gdje Agronomski fakultet provodi svoja znanstvena istraživanja. Upravo te parcele bit će poligoni za državno natjecanje.
Sve je spremno za dočeka najboljih hrvatskih orača, a koji će se natjecati u dvije kategorije – plugova ravnjaka i premetnjaka.

– Očekuje se 24 natjecatelja iz 12 županija. Ekipu pojedine županije čine dva orača, sudac koji dolazi iz te županije i pomoćni trener koji priprema zajedno s oračima početak oranja, a kasnije orač mora sam orati parcelu. Tada pomoć nije dozvoljena jer se ona kažnjava – ističe Tugomir Majdak državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede te dodaje kako je ovo ujedno i sama edukacija poljoprivrednika.

–  To je prva i osnovna operacija u agrotehnici, u poljoprivrednoj proizvodnji i tome se pridaje vrlo velika pozornost – kaže.

Foto: Cityportal.hr

Samo natjecanje održat će se u subotu 28. rujna, dok će natjecatelji pristizati dan ranije u petak 27. rujna kako bi odradili pripreme i trening, a izvlačit će se i startni brojevi.

– Parcele će biti identične kao i za svjetsko natjecanje. Dužine 100 metara, a širine 20 metara za ravnjake, a za premetnjake je oranje u takozvani klin gdje je širina parcele 16,24 metara. U propisanom vremenu od 3 sata, natjecatelji moraju savladati 13 zahtjevnih elemenata koje ocjenjuje sudačka komisija i na kraju ćemo dobiti hrvatske prvake za ovu godinu – govori nam Majdak te ističe kako očekuju velik broj posjetitelja baš kao što je to bilo 2016. godine kada je natjecanje došlo pogledati više od 15 tisuća ljudi.

Bit će tu i popratnog sadržaja jer će svaka županija imati priliku predstaviti i izložiti poljoprivredne proizvode svojih OPG-ova, a svakako će najzastupljenija biti Velika Gorica i Zagrebačka županija.

Foto: Cityportal.hr

Oni najbolji natjecat će se iduće godine na Svjetskom natjecanju koje će se održati u Češkoj. Spomenimo i kako će Hrvatska 2026. godine po drugi puta biti domaćin najboljim svjetskim oračima, a natjecanje će se održati u Osijeku.

Za sve posjetitelje osiguran je i velik besplatan parking.

No, uoči ovog velikog natjecanja, bit će održana i promocija monografije povodom 30. obljetnice natjecanja u oranju u RH, a čiji su autori dekan Agronomskog fakulteta Ivica Kisić, državni tajnik Tugomir Majdak, Siniša Hrgović i Ivica Prpić.

Ova objava Najbolji hrvatski orači stižu u Veliku Goricu na državno natjecanje se prvi puta pojavila na cityportal.hr.