Prijava

Vaša prijava

Inovacijama u prehrambenom sustavu ključ su razvoja urbanih sredina

[]

U Poduzetničkom inkubatoru Velike Gorice održana je jučer internacionalna konferencija “Transformacija urbanog sustava hrane”, koja je okupila stručnjake iz Hrvatske i inozemstva u sklopu projekta Cities2030. Cilj konferencije bio je predstaviti inovacije i rješenja koja mogu unaprijediti održivost i otpornost prehrambenih sustava u urbanim sredinama.

Konferenciju je otvorila ravnateljica Razvojne agencije Grada Velike Gorice, Mateja Kalisar, koja je u svom govoru naglasila ključnu važnost ove teme za održivi razvoj urbanih sredina. Istaknula je kako inovacije u prehrambenom sustavu igraju ključnu ulogu u budućnosti gradova.

Uslijedila je glavna prezentacija vezana za aktivnosti projekta Cities2030 na kojem su protekle četiri godine radili, kroz Velika Gorica LAB, Violeta Crnogaj i Blanka Kovač Walaitis ispred VE-GO-RE te Mario Konić i Damir Lučić iz Inventivnih rješenja d.o.o.

Uz razne inicijative edukacije i umrežavanja tijekom protekle četiri godine, poseban naglasak bio je stavljen na aktivnosti Dobrovoljnog sporazuma “Zajedno protiv otpada od hrane”, koji će se provoditi u Gradu Velikoj Gorici te vrlo važno povezivanje spomenute inicijative između grada Velike Gorice, Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Značajan dio programa posvećen je upravljanju otpadom. Marijan Galović iz VG Čistoće d.o.o. prezentirao je rješenja za biootpad u sustavu gospodarenja otpadom, dok je Gordana Matašin iz Zagrebačke županije predstavila aktivnosti usmjerene na smanjenje otpada od hrane u županiji, dok se Emil Tuk iz gradskog ureda za Urbanu prehranu Grada Zagreba dotaknuo Milanskog pakta o urbanim politikama hrane.

Uz hrvatske predstavnike, sudjelovali su i stručnjaci iz inozemstva. Selma Vaska, koordinatorica projekta Cities2030 sa Sveučilišta u Veneciji, podijelila je rezultate anketa provedenih u partnerskim zemljama, a Maarten Ameye iz belgijskog INAGRO-a predstavio Agrotopia Living Lab, fokusiran na premošćivanje jaza između poljoprivrednika i dobavljača.

Popodnevni dio programa bio je usmjeren na tehnološke inovacije. Tomaž Zadravec iz slovenske organizacije ITC predstavio je kako Blockchain tehnologija može unaprijediti integritet prehrambenog sustava i boriti se protiv prevara u prehrambenom sektoru. Također, Blagoja Mukanov iz AgFutura Technologies iz Sjeverne Makedonije govorio je o primjeni digitalnih tehnologija u malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima.

Posebno zanimljiva bila je prezentacija o dječjoj prehrani i održivim sustavima hrane, koju je održala Terhi Välisalo iz Finske, dok je Zvjezdana Sirk Novak iz JYSK West Balkana predstavila projekt Urbani voćnjak kao primjer dobre prakse u edukativnim sustavima.

Pred sam kraj slušali smo o inovacijama i važnosti prenošenja znanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, Filip Stipančić iz Smiona, EIT Food HUB-a Hrvatska.

Na kraju, konferenciju je zatvorila Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, predstavila je bogatu gastronomsku baštinu Zagrebačke županije.

Ova konferencija bila je važan korak prema unapređenju urbanih prehrambenih sustava u skladu s ciljevima održivog razvoja do 2030. godine.

 

Ova objava Inovacijama u prehrambenom sustavu ključ su razvoja urbanih sredina se prvi puta pojavila na cityportal.hr.