Prijava

Vaša prijava

Zvuci ukulelea, vatreni show s noževima, navajo ples i havajske delicije ovog vikenda u Buševcu

[]

Ogranak Seljačke sloge Buševec ponovno nam priprema jednu kulturnu poslasticu. U Buševcu, ali i šire, već znaju da je početak jeseni rezerviran za Međunarodni festival tradicijskih glazbala. Ove godine manifestacija broji svoje 22 izdanje, a program će trajati od 26. do 29. rujna. Na festivalu će ovoga puta biti zastupljena glazbala poput gardona, citre, hurdy-gurdya, dangubice…

– Ovogodišnje izdanje bit će malo drugačije i posebnije. Uspjeli smo dovesti jednu grupu s Hvaja koja će nam odsvirati nešto na ukuleleu i otplesati havajski ples. No, bit će i zanimljivih instrumenata naših svirača zajedno s ljudima koji su doselili u Hrvatsku iz Bolivije, Argentine i Južne Amerike. Bit će tu i svirača iz Mađarske, Slovenije i Slovačke – ističe Nenad Rožić, predsjednik Ogranka.

Osim centralnog programa koji kreće u 19 sati u Domu kulture Buševec, kako bi što bolje dočarali zemlju iz koje dolaze svirači, ali i upoznali se s njihovom kulturom bit će prilika i za degustacijom internacionalne kuhinje.

– Vjerujem da će našim posjetiteljima biti zanimljivo kušati nova jela. Od bolivijskih jela moći ćete kušati kvinojin slani kolač, kunjape – krušćiće od sira i mandijoke. Gosti iz Hawaja imaju nekoliko iznenađenja, osim što će spremati jelo od svinjetine – kalua pig, moći ćete pogledati vatreni show s noževima i Navajo hoop dance. Uz to tu su i druge delicije poput mađarskih palačkinki, ličkog bunceka sa zeljem, a i Slovenci spremaju iznenađenje. Neće vas zaobići niti domaći štrukli. Sve će se moći kušati od 18 sati. – kaže Rožić te dodaje kako zapravo sam festival počinje već večeras od 20 sati prezentacijom tradicijskih glazbala u Područnoj školi u Buševcu.

– Prezentirat će se instrumenti Havaja, ali i Hrvatske. Osim što ćete ih imati priliku čuti, neka od njih ćete moći i isprobati i okušati se u sviranju. Naši gosti iz Hvaja ostaju nakon festivala još nekoliko dana pa će u Osnovnoj školi Vukovina održati šest radionica učenja sviranja ukulelea za naše učenike i vjerujem kako će netko iz našeg Turopolja naučiti svirati taj zabavni instrument – zaključuje Rožić.

No, gosti iz Slovačke i Havaja nastupit će u petak u sklopu festivala The Flying Dish u Velikoj Gorici, ali i u subotu ujutro od 11 sati. Bit će to ujedno i uvertira u gala koncert koji vas čeka u subotu 28. rujna.

 

Ova objava Zvuci ukulelea, vatreni show s noževima, navajo ples i havajske delicije ovog vikenda u Buševcu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.