Prijava

Vaša prijava

Još korak bliže kampu: Idu natječaji – jedan izvođač za zgradu, drugi za terene

[]

Iste dvojbe vrte se i dalje, iste sumnje, razumljive i lako objašnjive s obzirom na sve što se događalo u prošlosti, pa se i nakon vijesti da je projekt kampa HNS-a u Velikoj Gorici dobio građevinsku dozvolu pojavljuju stalno jedna te ista pitanja:

Ma hoće li od toga kampa na kraju stvarno nešto biti?

Odgovor je sad već prilično jednostavan, a on kaže: Da, hoće! Administracija je u ovakvim slučajevima u Hrvatskoj toliko spora da ostavlja dovoljno prostora za sumnje, ali stvari idu svojim tokom.

– Ne, mislim da više stvarno nema šanse da se kamp HNS-a ne izgradi. U ovoj fazi za to više nema šanse! Previše je u sve to uloženo i vremena i sredstava, bilo bi suludo iz bilo kojeg razloga sve to baciti u vjetar – govorio je još prije nekoliko mjeseci Marko Stepanić, član HNS-ova tima zaduženog za provedbu ovog projekta.

Kao Velikogoričanin, praktički od početka je jedan od ključnih ljudi, jedan od onih koji vuku, požuruju, nameću ritam. I zato nije bilo razloga posebno se šokirati što je vijest o izdavanju građevinske dozvole stigla već 29. kolovoza, iako su sve najave proteklih mjeseci govorile kako će “biti izdana tijekom rujna ili listopada”. Marko Stepanić optimistično je to prebacio na početak kolovoza, da bi se na kraju našli negdje na sredini, na zadnjim danima osmoga mjeseca, kad se ponosno javio s viješću kako je napravljen novi korak prema naprijed u ovoj goričko-nogometno-građevinskoj priči o kampu u našem gradu.

Nakon što je u svibnju izdana lokacijska dozvola, Hrvatski nogometni savez pripremio je dokumentaciju i zatražio od Grada Velike Gorice izdavanje građevinske dozvole, kojom su obuhvaćeni standardi sigurnosti, materijala i gradnje. Utvrđeno je kako je glavni projekt napravljen u skladu sa svim propisima i uvjetima koje građevina mora ispunjavati te su tako ispunjeni svi preduvjeti za početak gradnje.

– Dobivanje građevinske dozvole značajan je korak prema ostvarenju našeg strateškog cilja, izgradnji kampa Hrvatskog nogometnog saveza. Raduje me što smo ovime okončali najveći dio onoga što možemo nazvati “papirologijom”, koja je u ovako kompleksnom projektu vrlo zahtjevna. Zahvaljujem svima koji su sa strane HNS-a odradili veliki posao, gradonačelniku Krešimiru Ačkaru na podršci i Gradu Velikoj Gorici na pozitivnom rješenju. Drago mi je što držimo zacrtani tempo te se radujem početku radova u 2025. godini, kad ćemo vidjeti konkretne obrise kampa kojeg hrvatski nogomet sanja od svoje samostalnosti – izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Nakon pravomoćnosti građevinske dozvole, raspisat će se natječaj za izvođača radova, a nakon odabira istog, početkom 2025. godine očekuje se uvođenje izvođača u posao te početak radova. U prijevodu, stižu bageri!

– Uložili smo puno truda u izradu glavnog projekta te nas raduje izdana građevinska dozvola, koja označava ključni korak prema početku radova na kampu HNS-a. Pritom želim zahvaliti svim kolegama koji su radili na glavnom projektu, kao i rukovodstvu Saveza, na čelu s predsjednikom Kustićem, na velikoj podršci iz koje je razvidno kako je izgradnja kampa postavljena kao strateški prioritet Saveza. To nas obvezuje da nastavimo u istom tempu i da početkom iduće godine krenemo s gradnjom – kazala je Andrea Dokuš, voditeljica infrastrukture u HNS-u.

Dok se bude čekala pravomoćnost lokacijske dozvole, radili su se troškovnici na temelju kojih će se ići na natječaj za odabir izvođača radova. Prema procjenama u ovom trenutku, troškovnici bi mogli biti gotovi kroz listopad, a izvođač bi mogao biti izabran ili krajem ove ili početkom sljedeće godine. Bude li tako, bagere bismo na lokaciji mogli vidjeti tamo negdje u veljači. Za završetak prve faze izgradnje potrebno je otprilike 18 mjeseci, iako će to neizbježno ovisiti i o vremenskim uvjetima, kao i o brojnim drugim faktorima.

Kamp HNS-a u Velikoj Gorici, ako ćemo se dalje baviti prognozama, s radom bi mogao početi u jesen 2026. godine. U prvoj fazi će se graditi tri nogometna igrališta, upravna zgrada, Akademija HNS-a… U drugoj fazi trebala bi doći i velika multifunkcionalna dvorana, i medicinski centar, i veliko skladište, i četvrti teren… A sve to na ukupno 92.000 kvadrata.

Važno je istaknuti i kako će se birati dva izvođača radova, jedan za upravnu zgradu i druge objekte, a drugi za terene, budući da taj dio ne spada pod uobičajne građevinske radove, pa je potrebno pronaći specijaliziranog izvođača. Prema projektu, tri terena u prvoj fazi imat će tri različite vrste podloge. Na jednom će biti umjetna trava, na drugome prirodna, a na trećem hibrid. Terene će okruživati drvored i kratka šetnica, što bi cijeli prostor trebalo učiniti još ugodnijim…

Korak po korak, svemu smo bliže tome da sve to i vidimo svojim očima.

Ova objava Još korak bliže kampu: Idu natječaji – jedan izvođač za zgradu, drugi za terene se prvi puta pojavila na cityportal.hr.