Prijava

Vaša prijava

FOTO Svijet u malom: U Buševcu se okupili svirači tradicijskih glazbala

[]

Ukukele, gardon, citre, fujara, kena…samo su neki od instrumenata koje su imali prilike vidjeti, upoznati i čuti publika u Buševcu na gala koncertu u sklopu 22. Međunarodnog festivala tradicijskih glazbala. Predstavili su se glazbenici iz Slovačke, Slovenije, Mađarske, Havaja i naravno Hrvatske.

–  Uspjeli smo ponovno organizirati nešto drugačije i zanimljivo. Ponovno smo čuli i upoznali neke od tradicijskih instrumenata svijeta. Imali smo i trodnevni seminar sviranja tradicijskih glazbala koja je održao Andor Vegh čime potičemo mlade ljude da se počnu bavit sviranjem naših hrvatskih tradicijskih instrumenata. Nadam se da smo u tome i uspjeli jer svake je godine sve veći interes za to – kazao je predsjednik Ogranka.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Zamjenik župana Ervin Kolarec naglasio je kako će i nadalje ova manifestacija, kao i brojne druge koje organiziraju Ogrankaši imati podršku Zagrebačke županije.

– Ogranak se već godinama dokazuje na djelu. Mi u županiji ponosni smo na njihovu tradiciju i njihov rad, na svemu što čine za našu društvenu zajednicu i što prezentiraju naš kraj, običaje, turopoljsku baštinu širom svijeta. Ovo je samo od jedne Ogrankove aktivnosti koje Zagrebačka županija podržava, a bit će tako i u budućnosti. Siguran sam da će vaši gosti s ovog putovanja ponijeti lijepa sjećanja i uspomene – istaknuo je dožupan Kolarec.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, Darko Bekić istaknuo je kako nije nimalo lako i jednostavno organizirati ovakav festival, ali da ima veliki značaj.

– U ovo današnje ‘instant’ vrijeme kada glazbu možete dobiti i stvoriti jednim klikom na računalu, ovakvi festivali dobivaju na značenju i poštovanje jer upravo na njima možemo doživjeti izvornu glazbu onakva kakva je nekad bila. Svjedoci smo da moderna glazba danas često koristi tonove tradicijskih instrumenata pa i same ritmove i napjeve kao inspiraciju. Ovakvi festivali su rijetki u Europi i svijetu zato daju veliki značaj ovom festivalu – istaknuo je Bekić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, gosti iz Havaja nakon nastupa u Buševcu i na smotri u Dugom Selu, do srijede će u Osnovnoj školi u Vukovini djecu učiti svirati ukulele.

– Vjerujem da će biti djeci zanimljivo, a i tako možda ih zainteresiramo za neki instrument – dodao je Rožić i istaknuo kako oni u Buševcu već nekoliko generacija imaju dobre svirače tradicijskih instrumenata.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Imamo i mlade snage, Borna i Nikola, a na seminaru su nam se priključili susjedi iz Mraclina, svirači iz Stupnika i okolice. Sigurno je poticajno, a pomoć je to i folklornim društvima koja dobiju svirače koje mogu koristiti u svojim koreografijama. Glazba spaja ljude pa se nadam da smo uspjeli našim festivalom spojiti cijeli svijet u malome – istaknuo je Rožić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava FOTO Svijet u malom: U Buševcu se okupili svirači tradicijskih glazbala se prvi puta pojavila na cityportal.hr.