Prijava

Vaša prijava

Počinje Oglede festival: Dođite na ‘Gozbu’ u Park Plemenite opčine turopoljske

[]

Svega nekoliko dana do početka Oglede festivala izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi, koji će se održati od ovog četvrtka – 3. do 5. listopada u Velikoj Gorici. Iako vremenska prognoza nije  ohrabrujuća, možda ipak organizatore i posjetetlje obraduje lijepo vrijeme. Ali ako i ne, organizatori imaju alternativu.

– Ovogodišnji program oživjet će lokacije u Parku Plemenite Općine Turopoljske i novootvorenom Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja, okupljajući umjetnike i performere kroz niz interaktivnih i inovativnih izvedbi. U slučaju kiše otvorenje neće biti odgođeno, već će, kao i kod drugih izvedbi na otvorenom, doći do promjena lokacija – ističu organizatori festivala.

Svečano otvorenje bit će u četvrtak, 3. listopada, u 18 sati u Parku Plemenite opčine turopoljske, nakon čega će publika imati priliku sudjelovati u happeningu i instalaciji “Gozba” renomirane umjetnice Ljiljane Mihaljević.

– „Gozbu“ predstavlja raskošno postavljen švedski stol dužine 6 metara i visine 1.80 m. Stol je pun hrane i pića koji su ponuđeni posjetiteljima. Ali hrana je izvan dohvata ruke i posjetitelji moraju naći način kako da se domognu ukusnih zalogaja. U suvremenom potrošačkom društvu pružaju nam se brojne mogućnosti da iskoristimo ponude koje se prostiru pred nama. Taj raskošni stol je svima ponuđen, ali samo se najspretniji mogu domoći njegova sadržaja. Svi imamo uvid u njegovu ponudu, ali mnogi i uz tu ponudu ostanu gladni, jer, kao što znamo, stol je prilično visok, gotovo nedohvatan – stoji u opisu događanja.

„Gozba“ je rebus – metafora našeg suvremenog društva u kojem prevladava oku vidljivo obilje koje nije dohvatno svima. Gozba je na neki način psiho-socijalni pokazatelj snalažljivosti pojedinca (publike) u svladavanju prepreka (visina stola) da bi došao do željenog cilja ( hrana i piće) te kako se kulturološka uvjetovanost prostora u kojem živi odražava na njegovo ponašanje.

U slučaju kiše ovaj se događaj prebacuje u Interpretativni centar Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici na adresi Šetalište Franje Lučića 15.

Prvi dan festivala donosi jedinstveni umjetnički doživljaj, postavljajući visoka (doslovno) očekivanja za naredne dane ispunjene interaktivnim performansima i tematskim radionicama.

Ova objava Počinje Oglede festival: Dođite na ‘Gozbu’ u Park Plemenite opčine turopoljske se prvi puta pojavila na cityportal.hr.