Prijava

Vaša prijava

Članovi goričkog SDP-a zajedno sa svojim seniorima obilježili Međunarodni dan starijih osoba

[]

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba članovi goričkog SDP-a proveli su jutro sa svojim sugrađanima. Vodstvo goričkog SDP-a, predsjednica Ivana Mlinar i Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora Hrvatske zajedno su s članovima goričkog Foruma seniora obilježili 1. listopada, Dan starijih osoba.

Šetnjom kroz grad čestitali su seniorima njihov dan s najboljim željama i uz simbolične darove te tom prigodom imali priliku čuti što ih najviše muči.

Predsjednica Ivana Mlinar istaknula je da zbog visoke inflacije u protekle tri godine, a pogotovo povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, prvenstveno hrane, većina građana živi teško i sve teže. Posebno se to odnosi na umirovljenike, kojima mirovine ni približno nisu rasle prateći rast troškova života.

Goričkim umirovljenicima poželjela je da, osim zasluženog rasta njihovih teško stečenih mirovina što prije imaju mogućnost za svoju starost izabrati gradski, odnosno županijski Dom umirovljenika kojeg previše dugo čekamo u našem gradu. Isto tako, želim da imaju adekvatnu zdravstvenu skrb u svome gradu, a ne da za gotovo svaki specijalistički pregled moraju u neku zagrebačku bolnicu.

Ivo Jelušić istaknuo je kako je prosječna starosna mirovina u odnosu na prosječnu plaću pala je za 39,2 posto (a bila je 42,2), a prije još par godina HDZ je obećavao rast mirovina na čak 60 posto plaće.

Podsjetio je kako je SDP još prije godinu dana napravio plan s dvije konkretne mjere kojima se osigurava znatno povećanje mirovina, tako da prosječna starosna mirovina u 4 godine raste za 50 posto, s prosječnih 500 na 750 eura.

– Jedna od mjera je izmjena postojeće formule, utvrđene zakonom za usklađivanje mirovina prema kojoj sada rast mirovina prati dva parametra, rast cijena i rast plaća. Prijedlog SDP-a je da se od sada usklađivanje vrši samo prema onom parametru koji je imao veći rast, odnosno prema onom koji je povoljniji za umirovljenike. SDP smatra da je to nužno, da to umirovljenici zaslužuju te da je to fiskalno održivo. Tada bi se u Hrvatskoj izdvajanja za mirovine povećala sa sadašnjih 11 na 13 posto BDP-a, što je i prosjek zemalja EU – ističe Jelušiš te je dodao kako je spomenuti prijedlog SDP je uputio u parlamentarnu proceduru početkom prošle godine.

– Taj zakonski prijedlog SDP je uputio ponovno u hitnu proceduru i u svibnju i sad su ga vladajući, prošli tjedan, u saborskoj raspravi odbili. Da su ga prihvatili prošle godine sad bi mirovine bile više za oko 8 post – poručio je.

Ova objava Članovi goričkog SDP-a zajedno sa svojim seniorima obilježili Međunarodni dan starijih osoba se prvi puta pojavila na cityportal.hr.