Prijava

Vaša prijava

U očuvanju pomalo zaboravljenih običaja za vikend se peče ‘plamena voda’ u Mraclinu

[]

Narodni običaj pečenja rakije iščeznuo je iz mnogih turopoljskih dvorišta, ali kako se kaže ‘Bolje da propadne selo nego običaji’ pa se u Mraclinu trude održati ovaj pomalo zaboravljeni način spravljanja ‘plamene vode’.

S manifestacijom paljenja rakije ujedno počinje i jesenski ciklus Dučecovih spelancija, a koja će se održati u subotu od 14 sati na Jančetovom gruntu.

– Kao i svake godine imat ćemo dva kotla, jedan sa šljivama drugi s kruškama. Tu su naš Kiki i Marko koji će probati ispeći najbolju rakiju do sada. Uz rakiju bit će tu i kotlovine, domaće plate s narescima i sirom, bude i finih kolača. U goste nam stižu folkloraši iz Kaštel Sućurca, a nastupit će i naši najmlađi mraclinski folkloraši i tamburaši. Kasnije će nam se priključiti brojni mraclinski tamburaši koji će nas razveseliti svojom svirkom – ističe Matija Kos, predsjednik KUD-a Dučec.

Mnogi se pitaju kako se to rakija pali, pa iz Dučeca pojašnjavaju:

– Naši stari kada su htjeli provjeriti jeli je rakija onakva kakva mora biti, da li je postotak alkohola zadovoljavajući pa su tada bacali rakiju u oganj i po boji ognja prepoznavali da li je rakija dobra ili joj treba još malo vremena. Zato mi kažemo da se rakija pali u Mraclinu, iako se zapravo peče kao i svugdje u cijeloj Hrvatskoj – pojašnjava Kos, predsjednik KUD-a Dučec.

U slučaju kiše, organizatori su najavili da manifestaciju neće odgađat već se seli pod natkrivenu terasu NK Mraclina.

 

Ova objava U očuvanju pomalo zaboravljenih običaja za vikend se peče ‘plamena voda’ u Mraclinu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.