Prijava

Vaša prijava

Mladi budući vozači uz edukativni kviz i ‘pijane naočale’ učili o odgovornom ponašanju u prometu

[]

Kao sudionici u prometu i mladi vozači, uskoro će se naći i gorički gimnazijalci, a koji su danas sudjelovali u projektu ‘Sigurna vozačka dozvola’ usmjeren na prevenciju stradavanja mladih vozača kroz edukaciju i podizanje svijesti o sigurnosti u prometu.

– Program je namijenjen učenicima 3. i 4. razreda srednjih škola, s ciljem poticanja odgovornog ponašanja u vožnji. Mladi budući vozači tako sudjeluju u nizu edukativnih aktivnosti, uključujući interaktivne radionice, simulacije i kvizove koji im pomažu u shvaćanju rizika u prometu – pojasnila nam je Iva Šalamon Reškovac ispred organizacijskog tima.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

Projekt se provodi u kontinuitetu još od 2018. godine te se dosad provodio u pet gradova, dok ove godine zbog toga što je sufinanciran sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa širi svoj doseg na čak dvadeset gradova diljem Hrvatske. Program u Velikoj Gorici ujedno je i svečano otvorenje ovogodišnjeg izdanja projekta.

– Iskustva su takva da djeca zaista slušaju predavanje i vrlo su aktivni na tim radionicama. Vjerujemo da je svaka edukativna akcija dodatni poticaj mladima da odgovorno ponašanje, kao i na smanjenje njihova stradavanja u prometu – dodala je Šalamon Reškovac.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

Gorički gimnazijalci prvo su poslušali predstavnike MUP-a gdje su imali priliku raspravljati o opasnostima u prometu i potom se okušati u kvizu znanja.

– Cilj nam je osvijestiti mlade i potaknuti ih na razmišljanje o opasnostima koje ih čekaju u budućnosti kao mlade vozače. Osvijestiti ih na to da su oni kreatori svoje sigurnosti i sudjelovanja u prometu. Želimo smanjiti stradavanja na najmanju moguću mjeru. Prezentirali smo im kako to mladi najčešće stradavaju te ih pozvali da upravo to ne čine i da budu uzorni vozači – istaknuo je Mario Salopek iz Službe prevencije Ravnateljstva policije te podsjetio da postoje četiri glavne ubojice u prometu.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

– Od toga nisu zaštićeni niti mladi. To su brzina, alkohol, distrakcija mobiteli i ne vezanje pojasa. Mogu reći da su gorički gimnazijalci jako dobro upućeni u sve. Nadam se da to neće prestati sjedanjem za volan ili čim počnu sudjelovati u prometu već da će se naših savjeta i samozaštitnog ponašanja sjećati do duboke starosti – poručio je Salopek.

Drugi dio programa bio je praktični dio na otvorenom, gdje je deset najboljih učenika u kvizu znanja sudjelovalo u zabavnom poligonu uz korištenje ‘pijanih naočala’.

– Bilo je fora. Pričali su nam o prometnim pravilima, alkoholu, drogi i što ne trebamo raditi. Bilo je baš edukativno i svidjelo mi se. Kviz nije bio težak s obzirom da smo prethodno poslušali predavanje. Posebno je zanimljiv bio poligon s ‘pijanim naočalama’. Kada ih staviš vidiš duplo, bilo je zabavno gledati prijatelje ovako sa strane – rekao nam je Nikola koji je ujedno osvojio besplatan tečaj za vozača u Auto školi AK Velika Gorica.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

– Drago nam je što smo se uključili u ovaj projekt koji ima za zadatak educirati i osvijestiti mlade na važnost sigurnosti sudjelovanja u prometu. Kao partneri projekta osigurali smo vrijednu nagradu za najboljeg učenika a to je besplatan tečaj za B kategoriju što zapravo roditeljima predstavlja jedan dodatan trošak – rekao nam je Toni Lukačević, stručni voditelj i tajnik Autokluba Velika Gorica.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

 

Ova objava Mladi budući vozači uz edukativni kviz i ‘pijane naočale’ učili o odgovornom ponašanju u prometu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.