Prijava

Vaša prijava

Jesenska oaza zabave, okusa i tradicije u Ivanić Gradu, otvorena 20. jubilarna Bučijada

[]

Ivanić-Grad je zasjao u punom sjaju, otvorivši vrata jubilarne 20. Bučijade, jedne od najomiljenijih jesenskih manifestacija u Hrvatskoj. Ove godine, više od 200 izlagača iz cijele zemlje donosi bogatstvo domaćih proizvoda s naglaskom na buče i bučino ulje, dok posjetitelji uživaju u neodoljivim delicijama, rukotvorinama, te zabavnom i kulturnom programu za sve generacije.

– Bučijada je postala simbol Ivanić-Grada i naša najvažnija manifestacija, koja iz godine u godinu privlači desetke tisuća posjetitelja. Ponosni smo na ovu jubilarnu, 20. godinu, koja ponovno pokazuje koliko su naši izlagači kreativni, a naši posjetitelji vjerni. Svake godine podižemo ljestvicu. Podupirat ćemo i dalje proizvođače buča i bučinog ulja, stvaranje raznih proizvoda te cijeniti naučni rad. Ovo je manifestacija koja spaja tradiciju, kreativnost i ukus, a njezin uspjeh je rezultat zajedničkog truda cijele zajednice. Hvala svima koji su utkali sebe u organizaciju od početka do danas. Svi su dobrodošli uživati u pregršt sadržaja za cijelu obitelj, i nadamo se da će ova manifestacija ostati u srcima svih posjetitelja – rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Manifestaciju je svečano otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.

– Čestitam svima na organizaciji i velikoj obljetnici 20 godina postojanja. Podigli ste ovu manifestaciju na višu razinu, koja svake godine postaje sve ljepša i bolja. Noviteti i programi koje uvodite privlače sve veći broj posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske, a vjerujem i šire. Vaš trud i inovacije vidljivo doprinose promociji naše kulture i turizma. Nadam se da ćete i dalje nastaviti u tom smjeru i s jednakim entuzijazmom raditi na daljnjem razvoju Bučijade – kazao je Čičak.

Da je ova manifestacija prerasla okvire grada i županije naglasio je izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak.

– Postala je međunarodna manifestacija koja nije samo ruralna. Uz velik broj izlagača i proizvođača, Bučijada nudi bogat turistički sadržaj. Uz buče i bučino ulje vežemo prije svega obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Iako je ova godina za njih bila izazovna, Vlada kroz resorno ministarstvo podupire njihov rad raznim potporama kako bi im omogućili siguran dohodak. Uz bogat kulturno-zabavni program i veliki sajam, očekujem da će ova jubilarna manifestacija i ove godine privući velik broj posjetitelja – dodao je Majdak.

Ponosni na ovu dugu tradiciju i manifestaciju su i u Zagrebačkoj županiji.

– Ova manifestacija uspjela je u svim segmentima, a uz nju je uspio i turizam i grad. U Zagrebačkoj županiji 250 proizvođača uzgaja buče, a njih 50 proizvodi bučino ulje. Na nama je da proširimo proizvodnju ulja, te da podignemo prepoznatljivost brenda kako bi svi zajedno od njega imali koristi. Ovakvi projekt moraju se širiti i nastavljati – istaknuo je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

Iz raskošno ukrašenog grada gdje su ulice i parkovi prepuni živopisnih dekoracija izrađenih od preko 10 tona buča, posjetitelji nisu mogli odoljeti, pa su već prvi dan preplavili društvene mreže fotogeničnim selfijima s bučama svih oblika i veličina – idealna kulisa za jesensku avanturu.

Bučijada je prerasla u simbol grada i privlači posjetitelje iz cijele Hrvatske i šire. Direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović istaknula je važnost ovog događaja.

– Bučijada je poseban događaj koji slavi našu tradiciju, domaće proizvode i kreativnost. Ove godine smo pripremili još bogatiji program s posebnim naglaskom na bučino ulje, naše najveće blago, i raznovrsne delicije koje svi vole. Bučijada nije samo turistička atrakcija, već i pokretač lokalnog gospodarstva. Ovaj događaj povezuje lokalne proizvođače s posjetiteljima, promovirajući autentične proizvode i tradiciju našeg kraja. Svake godine doprinosi razvoju kontinentalnog turizma, ističući Ivanić-Grad kao destinaciju koja nudi više od prirodnih ljepota—kulturno nasljeđe, gastronomsku ponudu i nezaboravne doživljaje. U narednim danima očekuje nas još puno zabave, edukativnih i kulturnih događanja za sve uzraste – dodala je direktorica.

Prvi dan manifestacije završio je nastupom tamburaškog orkestra HRT-a i koncertom Jelene Rozge, koji su donijeli vrhunsku atmosferu na Trgu Vladimira Nazora. Posjetitelji su uživali u koncertima, dok su u zraku mirisale brojne delicije od buče, od bučnice, rižota, pa sve do slatkih kreacija poput pralina s bučom i kremšnita.

Premijerno je prikazan dokumentarni film „20 godina Bučijade“ koji će se moći pogledati na YoutTube kanalu TZ-a. Film prikazuje kako je manifestacija nastala, od samih početaka kao igra za djecu do današnje trodnevne manifestacije sa brojnim sadržajima.

Što vas očekuje ovog vikenda?

Subota i nedjelja donose još bogatiji program, koji će uključivati Sajam bučinog ulja, jedinstveni edukativni događaj o bučinom ulju, radionice prirodne kozmetike i natjecanje cvjećara u kreiranju jesenskih aranžmana. Uz to, Ivanić-Grad postaje domaćin folklornim i jazz izvedbama, dok se najmlađi mogu zabaviti na Maloj Bučijadi u Sportskom parku Zelenjak.

Koncerti Joleta u subotu te Tonyja Cetinskog u nedjelju obećavaju nezaboravne večeri, a ljubitelji kulturne baštine moći će uživati u video projekcijama “Putovanje kroz prošlost grada” na pročelju Gradske vijećnice.

Za najmlađe je organiziran pregršt aktivnosti u sklopu Male Bučijade: kazališne predstave, mađioničarski nastupi, karaoke show za djecu i roditelje te natjecanja u jedenju kremšnita od buče, samo su dio bogatog programa. Odrasli i djeca mogu se okušati u utrci drvenih konjića, skakanju u vrećama i interaktivnim radionicama koje slave buču kao glavnu temu.

Naravno, Bučijada ne bi bila potpuna bez svoje gastronomske ponude, koja ove godine donosi kreativne specijalitete na bazi buče. Gastro entuzijasti uživat će u neobičnim, ali ukusnim delicijama poput piva od buče, hrskave bučnice, pralina punjenih bučom i, za one koji vole izazvati nepce, kave sa začinima od buče. Svaki gutljaj i zalogaj donosi jedinstvenu fuziju jesenskih okusa, a lokalni proizvođači ponosno predstavljaju svoje inovacije. Bučino ulje? To je tek početak – Bučijada je prava gozba za sva osjetila!

Dođite i uživajte u svakom kutku Ivanić-Grada, koji će ovaj vikend biti pretvoren u pravu jesensku oazu zabave, okusa i tradicije!

Posjetitelji Bučijade mogu doći Bučko-Expressom ili vlastitim automobilom, uz osigurane besplatne parking prostore diljem grada. Više informacija o programu i kartama za Bučko-Express možete pronaći na službenim stranicama manifestacije.

Ova objava Jesenska oaza zabave, okusa i tradicije u Ivanić Gradu, otvorena 20. jubilarna Bučijada se prvi puta pojavila na cityportal.hr.