Prijava

Vaša prijava

FOTO Grad obojan u ružičasto! Šetnja kao poticaj na brigu o zdravlju

[]

Kišobrani su grad obojili u ružičasto! Šetnju sa svrhom povodom Dana ružičaste vrpce danas je tradicionalno organizirala Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije u znaku podrške oboljelima od raka dojke, ali i podizanju svjesnosti o važnosti prevencije. Članicama Udruge, pridružili su se brojni članovi obitelji, prijatelji i građani koji su prošetali Velikoj Goricom kako bi potaknuli i osvijestili žene, ali i muškarce da je samopregled kao i rano otkrivanje bolesti može poboljšati kvalitetu života, ali i velike su šanse za izlječenje.

– Tradicionalno već 20. godina šećemo Velikom Goricom, svaki puta s drugim rekvizitima, a unazad pet godina to su kišobrani. Bavimo se edukacijom zdravih žena o pravilnom samopregledu. Pokušavamo skrenuti pažnju na to da se rak dojke otkrije na vrijeme. Svaka bolest otkrivena na vrijeme šanse su 90 posto da se izliječi – ističe predsjednica Udruge Đurđa Dehin te dodaje kako je iznimno ponosna što Udruga u kontinuitetu dobro i kvalitetno radi, a istaknula je i brojke kada je u pitanju rak dojke.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Broj žena koje obolijevaju je između i 800 i 900, ali broj umrlih se bitno smanjio s oko 900 je pao na 600. U Hrvatskoj ipak ta naša prevencija radi. To što mi radimo daje neke rezultate i to je najvažnije. Vjerujem kako će žene sada kada nas vide barem u nekom narednom periodu se sjetiti i odlučiti na pregled koji im život znači – naglašava Dehin.

Kako je to oboljeti, nositi se s bolešću i izliječiti se najbolje zna Mirjana Dragojević iz Drnka kojoj je ovaj zloćudni rak dijagnosticiran s 48 godina.

–  Prije dvije godine odazvala sam se redovnoj mamografskom pregledu i otkriven mi je karcinom u prvoj fazi. Sreća, nije bilo metastaza. Operirana sam i primila sam četiri kemoterapije radi prevencije te 15 terapija zračenjem. Sada već godinu dana sam zdrava žena. Bila sam nedavno na kontroli i sve je uredu – ispričala nam je Mirjana te dodala i poslala snažnu poruku ženama.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Taj mamograf, da ja nisam otišla na pregled, možda danas ne bi bila ovdje. Stoga bi preporučila i apelirala na žene da se odazovu mamografskim pregledima jer to je samo pet minuta vremena. Na kraju, što je pet minuta u odnosu na cijeli život. Ako i otkrijete karcinom, isplačite se, a onda stisnite zube i krenite se boriti. Život je borba – istaknula je Mirjana.

– Svake prve subote u listopadu nalazimo se u Velikoj Gorici gdje naša vrijedna Udruga nosi ovu aktivnost s namjerom da ovom šetnjom podignemo svijest žena koliko je zapravo važno voditi računa o svom zdravlju. Udruga održava mnoge edukacije i tribine na području županije koliko je važan samopregled dojki. Svi ćemo danas zajednički ukazati na ovaj problem, koji je naročito prisutan kod žena, i ova šetnja neka bude odraz prema javnosti da je prevencija vrlo važna i da žene vode računa o svom zdravlju – istaknula je županijska resorna pročelnica Ksenija Čuljak.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Šetnji gradom pridružio se i gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima, a koji je ovom prilikom zahvalio Udruzi edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije što iz godine u godinu kroz svoje aktivnosti usmjerava pažnju žena da je zdravlje na prvom mjestu.

– Hvala Udruzi koja u našem gradu već tradicionalno obilježava Dan ružičaste vrpce kako bi skrenula pozornost na preventivni pregled ove zloćudne i teške bolesti koja, na žalost zahvaća jako puno žena u Hrvatskoj, ali i kako bi se dala podrška onima koji su se pronašli u toj bolesti. Hvala svima koji pomažu i koji su uključeni kroz cijelu godinu u ovo plemenito djelovanje i akciju i mogu reći da kao Grad ćemo i dalje podržavati njihove aktivnosti – poručio je gradonačelnik Ačkar.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava FOTO Grad obojan u ružičasto! Šetnja kao poticaj na brigu o zdravlju se prvi puta pojavila na cityportal.hr.