Prijava

Vaša prijava

Gorički vijećnici jednoglasni: HNS oslobođen plaćanja komunalnog doprinosa

[]

Jednoglasnom odlukom gorički vijećnici podržali su prijedlog gradonačelnika Krešimira Ačkara da se oslobodi Hrvatski nogometni savez od plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 302 tisuće eura za nacionalni sportski kamp.

Pročelnik Dubravko Katulić podsjetio je kako je za izgradnju zaslužno i samo Gradsko vijeće koje je izmjenama prostornih planova dalo odobrenje za izgradnju kampa. HNS je dobio građevinsku dozvolu, a uputili su i zahtjev za oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa.

Na početku rasprave SDP-ov Ivo Jelušić istaknuo je kako klub još uvijek nema stav o tome kako će glasati te su zatražili kratku stanku kako bi se dogovorili o istom.

– Apsolutno smo za to da se izgradi kamp i drago nam je da će se to realizirati. No, zanima me je li se unazad 10 do 15 godina dogodilo da je Grad oslobodio nekog drugog investitora. Prije same izgradnje treba se pripremiti popratna infrastruktura, koliko će to još dodatno Grad koštati? – upitao je Jelušić, a odgovorio mu je pročelnik Katulić.

– Sami pristup imaju pristup s obilaznice koja je državna cesta. Sami priključak i javna rasvjeta pristupa uključeni su iz građevinske dozvole. To ide sve u trošak izgradnje kampa HNS-a – kazao je Katulić te dodao kako su oslobođeni od plaćanja komunalnog doprinosa državne ceste i autoceste, crkve…

Vijećnik Juraj Odrčić dao je primjer kako je Aeroklub Velika Gorica bio oslobođen plaćanja komunalnog doprinosa.

– Udruga je svojim sredstvima izgradila hangar, a Grad je izašao u susret i to im omogućio. Moram reći da se ovdje radi o nacionalnom interesu, a oni će biti, ako se ne varam, obveznici kao i svaki objekti koji plaćaju komunalne naknade. Tako da će Grad imati financijski benefit, a onaj dodatni je taj da će se ovdje sigurno graditi hoteli i sve druge djelatnosti koje će pratiti priču, a neće biti oslobođeni plaćanja doprinosa – istaknuo je vijećnik Odrčić.

Vedran Zobec ispred kluba HDZ-a dodao je kako je hrvatska reprezentacija zaslužila da dobije svoj dom.

– Država je darovala zemljište pa bi bilo korektno od Grada Velike Gorice da i mi u tom duhu participiramo u njegovoj izgradnji. Ne smijemo ni zaboraviti benefite koje će naš grad dobiti i financijske koristi i u promotivnom smislu. Ti dečki će na svaku važnu utakmicu ići iz Velike Gorice te ćemo se izgradnjom svrstati na svjetsku kartu nogometnih velesila – rekao je Zobec.
Mostovo vijećnik Damir Slojšek komentirao je kako se nada da će i gorički sportaši moći koristiti terene i dvorane u sklopu kampa.

– S obzirom na to da mi njih oslobađamo doprinosa, bilo bi uredu da oni nama zauzvrat besplatno ustupe korištenje terena – dodao je Slojšek te naglasio kako će on i vijećnik Lucijan Maslać glasati ZA.

U pojedinačnoj raspravi vijećnik Zvonimir Lovrić istaknuo je kako se ovdje ne daje popust Upravi HNS-a već nogometnoj reprezentaciji, a njihov značaj je veći od Velike Gorice i Zagrebačke županije.

Vijećnik Zvonko Kunić ne sumnja kako će se ovim partnerstvom roditi suradnja sa sportskim udrugama na području grada.

– Može biti lijepa ulaznica da iskoristimo za projekte športa, posebice nogometa, na našem području, a osobito mislim na gradski stadion kojeg vrijeme već gazi – zaključio je Kunić.
Na kraju se vijećnicima obratio gradonačelnik Krešimir Ačkar i zahvalio se svima na konstruktivnoj raspravi po ovoj točki dnevnog reda.

– Toliko se gradova, županija i općina borilo da kamp završi u njihovoj jedinici lokalne samouprave. Ovo je jedan san hrvatskog naroda koji se događa upravo u Velikoj Gorici. Vlada je mogla prodat zemljište ili dijelom naplatiti, ovdje nije pitanje novaca, već nacionalnog interesa. Ništa u Hrvatskoj ne može nas ujediniti kao uspjeh nogometne reprezentacije. Ovo je naš ulog da u budućnosti možemo od njih dobiti i tražiti određene stvari – rekao je na kraju gradonačelnik Ačkar te pozvao sve vijećnike da jednoglasno podrže ovaj prijedlog.

Ova objava Gorički vijećnici jednoglasni: HNS oslobođen plaćanja komunalnog doprinosa se prvi puta pojavila na cityportal.hr.