Prijava

Vaša prijava

Usvojen rebalans Proračuna kojim su smanjeni i prihodi i rashodi

[]

Gradski vijećnici zasjedali su danas na 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, a pred kojima je bio dnevni red od 8 točaka. Nakon odrađenog Aktualnog sata, prve dvije točke odnosile su se na gradski Proračun. Pročelnica za financije Žaneta Štefančić podnijela je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna kao i njegov rebalans. Štefančić je istaknula kako su izmjene potrebne zbog realizacije projekata.

– Ove smo godine planirali značajno zaduženje, a s obzirom na to da je ugovor sklopljen u drugoj polovici godine zbog određenih procedura i suglasnosti, ugovor o kapitalnim projektima nije se mogao sklopiti jer se prvo trebala dobiti suglasnost, pa sklapanje ugovora s bankom, a onda tek ići na raspisivanje i ugovaranje radova za financiranje velikih kapitalnih projekata. Nismo ni mi zadovoljni što se tiče ostvarenja u prvih šest mjeseci i što se rebalansom mora sve korigirati – kazala je Štefančić te dodala kako su ukupni prihodi i primitci smanjeni za 7,9 milijuna eura dok su rashodi i izdaci umanjeni za 13,2 milijuna eura.

– Uključili smo i prijenos financijskog manjka iz realizacije prošlogodišnjih izvještaja od 5,4 milijuna eura proračunskog manjka. Morali smo uključiti proračunski višak naših korisnika od 347.690 eura, što je izmjene i dopune učinilo uravnoteženim – dodala je Štefančić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Projekti poput Autobusnog terminala, vrtić u Kolarevoj ulici, škola u Kurilovcu, Centar za starije planirani su u idućim proračunskim razdobljima.

– Umanjenje primitaka ne predstavlja odustajanje od projekata i odobrenog zaduženja već dinamiku sredstava koja će se koristiti do kraja godine i ona će sigurno biti iskorištena u idućem proračunskom razdoblju – dodala je pročelnica.

Oporba nije bila zadovoljna izmjenama i dopunama, no ispred kluba SDP-a vijećnik Ivo Jelušić pohvalio je što je rebalans došao ovoga puta ranije, a ne na kraju godine.

– Kada se na istoj sjednici usvaja rebalans za tu i proračun za iduću godinu, a onda se u svim tablicama referiraš na onaj proračun koji više nije aktualan, a ne prema rebalansu koji je aktualan i brojke su vjerodostojnije. Sada ima dovoljno vremena da se u proračun ukalkuliraju brojke koje su izašle iz rebalansa. Kada su u pitanju neki projekti, razumijem ako nema novaca za izgradnju, ali barem bi se mogla odraditi projektna dokumentacija. Moj je dobronamjeran savjet da se radi što više projektne dokumentacije da imate spremne papire – kazao je Jelušić.

Vijećnik Ozren Robić smatra kako je ovo loše isplanirano jer se ovom preraspodjelom nije moglo ‘dovući’ do prosinca. Mostovac Damir Slojšek pak dodaje kako je ovo ‘bildanje’ za izbore.

– Svi važni kapitalni projekti prebacuju se na iduću godinu koja je izborna, ali se nadam da oni neće biti samo predizborno obećanje već da će se i realizirati pogotovo ako pričamo o mom Kurilovcu. Smatram kako bi bilo dobro da se naš proračun malo detaljizira kako bi imali bolji uvid u brojke. Složio bi se s Ivom da su se mogle barem odraditi projektne dokumentacije za neke projekte poput prometnice u Vukovinskom polju ili za cestu u sportsko rekreacijskoj zoni za polivalentnu sportsku dvoranu. Vidimo da su rekapitulacijom komunalne infrastrukture gdje je planirano 15,7 milijuna smanjeno na 5,2 milijuna eura – komentirao je Slojšek.

Da je proračun uravnotežen smatra vijećnik Zvonko Kunić.

– Projekti i mnoga obećanja, od onog proračuna koji smo usvajali prošle godine su realizirani. Zadovoljstvo je veće kad se nakon dužeg čekanja most u Čičkoj Poljani konačno događa, kao i onaj koji je napravljen u Kučama. Ove projekte koji su morali biti ‘maknuti’ iz određenih razloga, vjerujem da da ćemo ih vidjeti uključene za mjesec ili dva u planu rada za iduću godinu posebice oni koji nisu danas spominjani, a imaju komponentu financiranja iz drugih izvora kao što je to Centar za starije za kojeg sam jako zainteresiran. Vjerujem da ćemo sve obveze i naše planove prenijeti u Proračun za 2025. godinu – komentirao je Kunić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

HDZ-ov vijećnik Vedran Zobec istaknuo je kako je najbitnije u ovom rebalansu porast prihoda i primitaka.

– Sve je to rezultata razvojne ekonomije i politike Vlade i rastu plaća u gradu. Kada je riječ o smanjenju prihoda oni su vezani uz planiranu dinamiku povlačenja sredstava za projekte, a ne za samo realizaciju. Važno je da se zna i čuje da se nije odustalo od Centra za starije, izgradnje škole u Kurilovcu, dječjeg vrtića…s tim svim projektima Velika Gorica nastavlja iduće godine, a u tijeku su i pripremne radnje. Isto to se može reći na sredstva koja su trebala biti utrošena na izgradnju novog Autobusnog terminala, kasni se i nitko ne bježi od te odgovornosti, ali i to će doći na red – kazao je Zobec te dodao:

– Kod rashoda najveće povećanje predstavlja povećanje rashoda za plaće u iznosu od 4,82 milijuna eura, a sve to zbog potpisanih novih kolektivnih ugovora gdje su se plaće povećale vrtićima, vatrogascima i u drugim gradskim ustanovama kao i gradskoj upravi. Svi smo se složili da je to dobro i bitno. Sve ono što je važno našim građanima nije se diralo i to se ostavilo ovim rebalansom – zaključio je Zobec.

I polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna, kao i rebalans podržalo je 14 vijećnika, dok je njih 5 bilo protiv.

Ova objava Usvojen rebalans Proračuna kojim su smanjeni i prihodi i rashodi se prvi puta pojavila na cityportal.hr.