Prijava

Vaša prijava

Rajko za oproštaj: ‘Mnogi prije mene imali su više kredita na klupi Gorice’

[]

Dok se čeka “bijeli dim”, objava imena novog trenera HNK Gorice, dok se u nogometnim krugovima vrte razna imena, nije loše čuti što ima za reći Rajko Vidović, čovjek koji je do utorka sjedio na klupi našega prvoligaša. Rajko se oglasio u razgovoru za Sportske novosti, čije dijelove prenosimo…

– Nakon poraza 1-4 od Hajduka na Poljudu nazvao sam predsjednika Črnka i ponudio svoj mandat na raspolaganje. Kod mene je to tako, uvijek sam realan. Predsjednik mi je rekao: “Rajko, o tvom odlasku nisam ni razmišljao”. Doživio sam to kao veliku podršku. Primjerice, kad bih izgubio tri utakmice zaredom, sam bih otišao, a dogodilo se da je za odlazak bio dovoljan jedan poraz, presudila mi je slabija partija protiv Lokomotive – rekao je Vidović.

Govoreći o razlozima i uzrocima ovakvog raspleta, kazao je sljedeće:

– Svi smo bili svjesni da smo ostali bez devet važnih igrača iz prošle sezone, sedmorice prvotimaca i dvojice iz rotacije. Igrači koje smo doveli dolazili su prilično kasno, pa Kolar, Mikanović i Pajaziti nisu prošli pripreme, odnosno veći dio priprema. Trebalo im je vremena za prilagodbu, jednako kao i velikom broju mladih igrača koje smo doveli, a nemaju iskustvo igranja prve lige. Od mene se tražilo i da izbacujem mlade igrače i da imam rezultat, a to je proces koji ne ide preko noći. Iako, moj je dojam da bismo se sigurno dizali kako bi sezona odmicala.

Do razlaza s Goricom došlo je desetak dana nakon razgovora s predsjednikom, a povod je bio jasan od prvog trenutka.

– Predsjednik me nazvao u ponedjeljak i odmah sam vidio da razgovor ide u smjeru mog odlaska. Sve je bilo korektno, stisnuli smo si ruku i dogovorili rastanak. Glavna zamjerka bila je da je nedostajalo energije, a sve individualne pogreške mojih igrača preuzeo sam na sebe. Šest od 15 golova primili smo nakon vlastitih kardinalnih pogrešaka, a ja sam platio ceh odrastanja mladih igrača. Ne bježim od toga da sam možda imao lošu pripremu utakmice s Lokomotivom, ali na kraju mi je žao što odlazim jer su neki prije mene na klupi Gorice imali puno više kredita.

Analizirajući svoj učinak na klupi, Vidović kaže:

– Kad uspoređujemo 11 bodova iz prvoga kruga prošle sezone i osam iz ove, mislim da je to korektan učinak. Nisam ugrozio klub, smatram da sam ostavio momčad u vrlo stabilnom stanju, a sa samo jednom pobjedom više bili bismo na bod od europske pozicije. Moja matematika bila je osvajati deset ili 11 bodova po četvrtini prvenstva, doći do 40 na kraju i tu ne bi bilo straha. Ako bih mogao nešto promijeniti, možda bih se borio da ne ode toliko igrača tijekom ljeta, iako sam svjestan da klub mora živjeti od transfera.

Govorio je donedavni trener Gorice i o taktičkom pristupu, o premalo urađenog u napadačkom smislu…

– S prva dva kola nisam bio zadovoljan, a onda sam promijenio formaciju, zaigrao s trojicom u zadnjoj liniji. Međutim, nedostajo nam je pravi golgeter. Trebali smo biti čvršći i agresivniji, ali opet ću se vratiti na ključan problem prevelikih promjena u kadru i kasni dolazak pojačanja. Ne bježim od odgovornosti, ne tražim alibi, samo sam realan.

Odnos s igračima, kaže, bio je besprijekoran.

– Imali smo fantastičan odnos od prvog do zadnjeg dana, a isto mogu reći i za suradnju sa svima u klubu. Mnogi su mi i poslali poruku podrške, zahvalili na vremenu provedenom zajedno i na to sam izuzetno ponosan.

Svjestan je i da njegovu nasljedniku neće biti lako.

– Tko god dođe na klupu, mora biti svjestan da u ovoj izuzetno izjednačenoj sezoni neće biti lake utakmice. Međutim, vjerujem da ova momčad ima kvalitetu za sigurnost sredine tablice i ja svom nasljedniku želim svu sreću.

Prvo njegovo prvoligaško iskustvo tako je završilo nakon 19 utakmica, šest pobjeda i deset poraza, a sad je na redu čekanje nove prilike.

– Otkad sam postao trener, težio sam ovakvom iskoraku i mogu reći da sam uživao u prilici koju sam dobio u Gorici. Smatram da sam je vrlo dobro iskoristio i da će mi ovo iskustvo pomoći u budućnosti. Nastavit ću se usavršavati i čekat ću novu priliku, za koju vjerujem da će doći.

Dojam na terenu nije bio najbolji mogući, ali sve što je Rajko Vidović ostavio iza sebe apsolutno je pozitivne. Riječ je o dobrom čovjeku, poštenom i profesionalnom treneru, ali u nogometu jednostavno ne ovisiš uvijek samo o sebi. Pamtit ćemo Rajka samo po dobrome, ali i pratiti što će se događati s njegovom karijerom u budućnosti. U svakom slučaju, neka mu je sa srećom…

Ova objava Rajko za oproštaj: ‘Mnogi prije mene imali su više kredita na klupi Gorice’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.