Prijava

Vaša prijava

FOTO Festival ‘Volim eko’ u Velikoj Gorici nudi zdrave proizvode, povrće i egzotično voće

[]

Županijski ekološki proizvođači i ove godine u sklopu 23. Gastro Turopolja predstavljaju sebe i svoje proizvode na 3. Festivalu ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije – Volim Eko.

Na 14 štandova Z-Eko udruge Velikogoričani i posjetitelji mogu kupiti egzotično voće, ekološki uzgojeno povrće, pekmeze, aronije, raznog bilja, pčelinjih proizvoda, žitarica…cijeli jedan spektar poljoprivrednih proizvoda.

–  Jedina smo takva udruga na području županije, a brojimo sve više članova i priključuje nam se sve više proizvođača kako iz grada Zagreba tako i drugih županija. Iako je broj u županiji daleko veći, mi imamo oko 30 stalnih proizvođača, članova udruge koji izlaze na tržište i razne sajmove – govori nam predsjednik Udruge Z-Eko Dario Frangen te dodaje kako udruga postoji već 20 godina.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Osviještenost građanstva koji se žele zdravo hraniti postoji, no problem je svakako novac, ističe Frangen.

– Neminovno je da su naši proizvodi nešto skuplji jer je skuplja sama proizvodnja i veći su inputi, a količinski manje dobivamo proizvoda. Moramo se svakako okrenuti zdravlju. Mi NE koristimo pesticide, imamo zdravu zemlju, tretiramo sve dopuštenim ekološkim preparatima i na kraju dobijemo zdrav proizvod koji utječe na naše zdravlje, a to je zdrav organizam – naglašava Frangen.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Zagrebačka županija je lider u Hrvatskoj kada su u pitanju potpore u ekološkoj proizvodnji.

– Ekološka poljoprivreda raste kao i svijest, samo nije dovoljno. Kada su u pitanju potpore proizvođačima uvijek može bolje i više. Ukoliko se žele postići zacrtani ciljevi potpore moraju biti veće, jače i drugačije formulirane, ciljane. Ekološka poljoprivreda ima svoje mjesto pod suncem jer mjesta za napredak ima – dodaje prvi čovjek Z-Eko udruge.

Velika Gorica, osim što je najveći županijski grad, ima i najveći tržišni potencijal kada su u pitanju ekološki proizvodi.

– U županiji poseban naglasak dajemo na ekološku proizvodnju, tako da smo i potpore posebno usmjerili za ekološke proizvođače koji mogu ostvariti godišnje 12 tisuća eura. Nadamo se da će se kroz nekoliko narednih godina ostvariti naši planovi, a vizija nam je da ona bude vodeća zelena županija u Hrvatskoj koja se temelji na razvoju ekološke proizvodnje hrane i razvoju pametnih sela – ističe Kraljičković.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Izradili smo program kojim želimo da do 2030. godine sve površine budu pod ekološkim uzgojem.

– Stoga poduzimamo sve od potpora, manifestacija, raznih suradnja i prenošenja znanja, kako bi se što više približili zacrtanom cilju, no potrebno je puno više ulagati u osvješćivanje i ohrabrivanje potrošača da kupnjom i potrošnjom hrvatskih ekoloških proizvoda pomažu i proizvodnji i okolišu, ali i svom vlastitom zdravlju – naglasio je Kraljičković.

Proizvode ekoloških proizvođača možete pronaći u Parku Plemenite opčine turopoljske od 10 do 18 sati.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava FOTO Festival ‘Volim eko’ u Velikoj Gorici nudi zdrave proizvode, povrće i egzotično voće se prvi puta pojavila na cityportal.hr.