Prijava

Vaša prijava

FOTO Mladi za mlade: Izviđači kuhali gulaš i prikupljali donacije za goričku SOS Zajednicu mladih

[]

Red igre, red natjecanja u izviđačkim disciplinama, red kuhanja….tako su se danas zabavljali izviđači iz svih krajeva Hrvatske koji su pristigli na ovogodišnje izdanje 13. Memorijala ‘Nitko da ne dođe do prijatelj drag’ u organizaciji Turopoljske udruge skauta ‘Tur’. Događanje je to kojim se nastoji očuvati sjećanje na Velikogoričanina, izviđača i hrvatskog branitelja, Tihomira Tomašića – Tihicu.

– Obzirom da su ova djeca puno mlađa s obzirom na to koliko Tihica više nije s nama, za njih je to zapravo jedna priča. Mi se trudimo tu priču obnavljati jer osobe koje su zaslužne za to što je Hrvatska obranjena, što nam životni standard raste i što uživamo u vlastitoj državi, njima moramo odati priznanje. Tihomir je jedan od njih, a mi kao izviđači osjećamo se dužnima jednom od nas odati počast. Već 13 godina okupljamo ovdje mlade iz Hrvatske, i danas kada pričate u Osijeku ili Splitu oni znaju za Velikogoričana Tihomira Tomašića – istaknuo je Alen Konjević predsjednik Udruge Turopoljskih skauta ‘Tur’.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Poletarci su kroz motoričke i logičke zadatke upoznali Veliku Goricu jer su aktivnosti provedene na nekoliko lokacija u gradu. Oni malo stariji, izviđači i istraživači, na području Parka Plemenite opčine turopoljske natjecali su se brzinskogom podizanju i rušenju šatora, vezivanju čvorova, slanja poruke signalizacijom zastavicama te orijentacijskog kretanja uz pomoć kompasa.

S obzirom da je memorijal uklopljen u Dječji Gastro, izviđači su pokazali i životnu vještinu – kuhanje. Njima to svakako nije strano, ističe Konjević.

– Osim što razvijaju svoje vještine na taj se način osamostaljuju, jer sve ono što izviđači rade nije da bi se mogli pohvaliti prijateljima već da im samima naučeno bude od koristi u životu. Na našim višednevnim aktivnostima vrlo često sami i kuhamo upravo ovako na plinu, otvorenoj vatrili ili u kotliću. Kuha se i gulaš i juha, poha se…govori nam Konjević.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

A kuhanje nije problem dvanestogodišnjem izviđaču Gabrijelu iz Osijeka. Dok njegovi prijatelji odrađuju I natječu se u igrama i životnim vještinama, on se primio kuhače i lonca te kao predstavnik svoje ekipe sprema gulaš s krumpirom. Nije mu ovo prvi puta, kaže.

– Stavio sam luk I mrkvu. Kada se to izdinsta stavi se meso, pomalo se dodaje voda i krumpir. Ovo mi je prvi puta da sam ovdje i jako mi je zabavno. Uključio sam se u izviđače kako bi se naučio ponašati u prirodi, družimo se i upoznajemo nove prijatelje – kaže Gabrijel.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Oni su jako vješti u tome. Dobro su se pripremili, došli su s receptima. Mi odrasli smo samo ovdje da malo pripazimo, da probamo i kažemo da li treba malo soli ili paprara. Ide to njima – kaže nam Marina Gajić koja je stigla kao pratnja ekipi iz Izviđačkog kluba ‘Javor’ iz Osijeka.

U kuhanju gulaša natjecalo se 15 ekipa, a Velikogoričani su mogli kušati izviđački gulaš i pritom donirati sredstva namijenjena SOS Zajednici mladih u Velikoj Gorici.

– Naši mladi sugrađani koji su na putu odrastanja i osmostaljivanja zaslužuju potporu zajednice u kojoj žive – zaključuje Konjević.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ova objava FOTO Mladi za mlade: Izviđači kuhali gulaš i prikupljali donacije za goričku SOS Zajednicu mladih se prvi puta pojavila na cityportal.hr.