Prijava

Vaša prijava

Za male i velike: Mjesec hrvatske knjige u znaku čarolije izgovorene riječi

[]

Od 15. listopada do 15. studenoga odvijat će se nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Ovogodišnja tema želi podsjetiti na čaroliju izgovorene riječi i na važnost priča i pripovijedanja pod sloganom – Pričaj mi …, a program Gradske knjižnice Velika Gorica u tih će mjesec dana obuhvatiti događanja za sve uzraste na sve tri lokacije knjižnice.

Mjesec hrvatske knjige u Velikoj Gorici počet će malim književnim festivalom Turbooks koji donosi tri zanimljiva književna druženja: 16. listopada na Dječjem odjelu u goste dolazi književnica Sanja Polak, 17. listopada u jutarnjim satima učenici Ekonomske škole Velika Gorica ugostit će pjesnikinju Moniku Herceg dok će u večernjim satima istoga dana festival završiti gostovanjem istaknutih hrvatskih književnika Olje Savičević Ivančević i Drage Glamuzine.

Za najmlađu publiku u Dječjem odjelu su pripremili dramsku predstavu ”Šumski požar, Zeko Mrkvić i čarobni grah” u izvedbi lutkarske družbe Kutko kutinske knjižnice, pričaonice i kreativne radionice ČičaMiča, radionicu pripovijedanja u tehnici kamišibaja, interaktivnu pričaonicu Vitez od srca u izvedbi Ognjena Livade te predavanje Marije Patrlj S frajlicom po Turopolju i o Turopolju. Za odgojitelje, učitelje, profesore i roditelje na Dječjem odjelu će se održati edukativna radionica Storytelling pod vodstvom prof.dr.sc Vladimire Velički.

U goste dolaze i nakladnici pa će se tako na književnom susretu u Područnoj knjižnici Galženica predstaviti Naklada Ljevak, a u Središnjem odjelu Nakladnička kuća Lector.

Čeka vas i još jedno izdanje Četrtog četrtka čiji je program tematski usklađen s Mjesecom hrvatske knjige pa u goste dolazi poznata velikogorička pripovjedačica Andreja Krenek s radionicom na temu Slavenske mitologije.

Kako glazba i književnost, posebice usmena književnost, idu ruku pod ruku pokazat će predavanje Ksenije Banović uz glazbenu pratnju Gordane Tomašić Šragalj i Dua DarMar u Središnjem odjelu te književno-glazbena večer s gošćom Lidijom Bajuk u Područnoj knjižnici Galženica.

Predavanje prevoditeljice Ksenije Banović ”Kakve veze ima Šegrt Hlapić s Bugarskom?” uz istoimenu izložbu u Područnoj knjižnici Galženica približit će nam bugarsku književnost i kulturu, dok će nam tjedan dana kasnije prevoditeljica Dariya Pavlešen približiti ukrajinsku kulturu predstavljanjem knjige ”Čarobna bića u ukrajinskom mitu: čarobna zla bića”.

Svi prvašići i ove se godine mogu besplatno upisati u knjižnicu tijekom trajanja cijelog Mjeseca hrvatske knjige i to u Dječjem odjelu i u Područnoj knjižnici Galženica. Svi prvašići koji se upišu u Dječjem odjelu tom prilikom dobivaju i Čitatovnicu – čitateljsku putovnicu uz koju kreću na svoj put posudbom i čitanjem knjiga.

Inače, ove se godine obilježavaju i dvije značajne književne obljetnice – 150. obljetnica rođenja istaknute hrvatske književnice Ivane Brlić – Mažuranić, kao i 500. obljetnica smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića.

Program Mjeseca hrvatske knjige možete vidjeti ovdje. 

Ova objava Za male i velike: Mjesec hrvatske knjige u znaku čarolije izgovorene riječi se prvi puta pojavila na cityportal.hr.