Prijava

Vaša prijava

FOTO Brojni Velikogoričani zdravlje stavili na prvo mjesto i priključili se ‘lovu na tihog ubojicu’

[]

Brojni Velikogoričani danas su se priključili ‘Lovu na tihog ubojicu’ i odlučili staviti zdravlje na prvo mjesto. Imali su tako prilike besplatno izmjeriti arterijski tlak, razinu glukoze i kolesterola u krvi, ali i dobiti stručne savjete. Riječ je o javnozdravstvenoj akciji, u sklopu koje se provode kampanje “Misija 70/26” i “Znaš li svoj broj?”.

– Akcija nije važna samo zato što ćemo brojnim građanima izmjeriti tlak, razinu glukoze i kolesterola, već da se podigne svijest o tome da su upravo povećani parametri glavni čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila koje su ubojice broj 1 u Hrvatskoj. Ako smo ih svjesni, kontrolirat ćemo ih i otkriti na vrijeme eventualne poremećaje te početi uzimati lijekove ili promijeniti način života – istaknuo je akademik Željko Reiner koji se pridružio akciji u Velikoj Gorici.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Stoga je praćenje tih brojki itekako važno, ali posebno je važno biti svjestan faktora rizika koji su prisutni.

– Oni koji nisu bolesni, moraju shvatiti da i oni moraju biti odgovorni za svoje zdravlje. Kod nas postoje sve mogućnosti za liječenje, a ta prevencija je nešto što nam nedostaje. Zajednički je to posao naroda i zdravstvene struke. Fokusirali smo se na tlak i kolesterol, jer liječenjem i prevencijom ta dva faktora rizika možemo spriječiti 85 posto prijevremenih smrti. Nastavit ćemo kontinuirano dolaziti ovdje u Veliku Goricu – istaknuo je inicijator akcije akademik Bojan Jelaković te dodao kako žene u Hrvatskoj umiru pet puta više od hipertenzije nego od raka dojke.

– Smrtnost od karcinoma dojke je u padu, što je dokaz kako se preventivnim mjerama i akcijama može to smanjit. No, smrtnost od hipertenzije raste zato smo mi ovo sve i pokrenuli – rekao je Jelaković.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ivan Pećin iz Hrvatskog društva za aterosklerozu dodaje kako je tihi ubojica davno zapalio Veliku Goricu jer svaka druga osoba u RH umre od nekontroliranog i neprepoznatog tlaka, visokog kolesterola i šećera i upravo zbog tih činjenica požar gori.

A simbolično kako bi ugasili požar i dali podršku akciji priključili su joj je vatrogasci iz goričke Javne vatrogasne postrojbe.

– Hvala organizatorima ove javnozdravstvene akcije koji su došli u Veliku Goricu kako bi našim sugrađanima podigli svijest o brizi za vlastito zdravlje, ali i kako bi se informirali o važnosti redovitog praćenja krvnog tlaka, šećera i kolesterola. Rijetkost je da dva akademika budu u Velikoj Gorici po nekom stručnom pitanju i služe našim sugrađanima, toliko je ova akcija još vrjednija – naglasio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ova objava FOTO Brojni Velikogoričani zdravlje stavili na prvo mjesto i priključili se ‘lovu na tihog ubojicu’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.