Prijava

Vaša prijava

Carević: ‘Glupo je pričati o trenerskoj filozofiji, moram se prilagoditi kadru’

[]

U Velikoj Gorici predstavljen je novi trener. Radilo se prekovremeno za vikend, a predsjednik Črnko shvatio je ozbiljnost situacije pa nije otišao put Varšave kao dopredsjednik HNS-a već je finiširao dolazak Marija Carevića koji je odavno visoko kotirao na listi želja u prvoligašu iz Velike Gorice.

– Život u HNL-u osuđen je na promjene. Evo, Mario Carević je peti trener koji je napustio svoj klub ove sezone, ali svi mi to radimo u skladu s nekim svojim željama, ambicijama i ciljevima. Odluka o promjeni, koju smo donijeli nakon Lokomotive, temeljile su se na želji da izaberemo adekvatno rješenje među hrvatskim trenerima. Jako mi je drago što smo spletom određenih okolnosti došli do Carevića, budući da znamo da je Mario bio trener Šibenika. Međutim, tu moram reći da je on već dugo na našem radaru, pa je tako bio jedan od ozbiljnih kandidata i nakon odlaska Igora Angelovskog. Kako uvijek razmišljamo da kandidate od ranije zadržimo u razmišljanjima za budućnost, tako smo reagirali nakon što je Mario dogovorio raskid sa Šibenikom.

Ambicija Gorice je, dodao je predsjednik, da se što prije osigura ostanak u ligi, da se uhvati stabilnost, pa što bude… A za to što će biti zadužen je upravo novi trener.

– Stvarno mi je drago što me predsjednik nazvao nakon što sam raskinuo ugovor sa Šibenikom, budući da sam od nekoliko bivših trenera Gorice čuo sve najbolje o klubu. Mogu to i potvrditi nakon ova prva dva dana ovdje, klub je dobro organiziran, osjeti se ta obiteljska atmosfera, nema velikog pritiska i imamo mir za rad. Na jutarnjim treninzima ovdje nema praktički nikoga, a taj mir u trenažnom procesu mi je jako bitan. Osobno mi baš odgovara ovo što me dočekalo u Gorici – uvodno je kazao Mario Carević.

– Prvi cilj je skupiti što veći broj bodova u sljedećih devet utakmica, do zimske stanke. U ovoj ligi nema loše momčadi, svaka utakmica je “na nož” i na nama je da se što bolje pripremimo za sve što nas čeka. Nadam se da će momčad dobro reagirati na naš način rada, i da ćemo skupljati bodove – dodao je novi trener.

Nije baš uobičajena situacija da treneri prelaze iz jednog u drugi klub unutar HNL-a, ali ovoga puta sve se poklopilo. I Črnko je dobio onoga koga je želio.

– Svidio mi se plan koji mi je predsjednik predočio, dugoročni plan vezan uz organizaciju kluba i dugoročne ciljeve. Naravno da će na tom putu biti i prepreka, i da je trener tu prvi na udaru. Nisam diplomat, ne prosipam nikakve prazne priče, potpuno mi je jasno da ovisim o rezultatu. Koliko god mi potpisali dugoročan ugovor, koliko god dugoročno razmišljali, moja je odgovornost za rezultat. Uz to, moram ponoviti, kolege koji su ranije bili ovdje stvarno su puni riječi hvale, u prvom redu vezanu uz suradnju s predsjednikom, ali i uz organizaciju kluba – istaknuo je “MC”.

Za početak, sviđa mu se ono što vidi od svoje momčadi.

– Sviđa mi se intenzitet i fokus na treningu, ali to je uvijek tako kad nova faca uđe u svlačionicu. To je normalna reakcija, svi su se mobilizirali i podigli fokus, ali tek ću za nekoliko tjedana moći procijeniti je li taj intenzitet bio realan ili je samo produkt reakcije na promjenu treneru – realan je Carević, koji se potom osvrnuo na unapređenja u izvedbi koja želi donijeti.

– Ne bih ulazio u detalje, ali činjenica je da se golove primalo na, moram to tako reći, glup način. To nije stvar ni taktike ni lošeg pozicioniranja, vjerujem da je tu u pitanju koncentracija, nekakav “blackout”, i na meni je da ustanovim zašto se to događalo. Što se fizičkog i taktičkog dijela tiče, zahvalio bih svojem prethodniku Rajku Vidoviću, jer ostavio mi je momčad u zaista jako dobrom stanju – kazao je Carević.

Na pitanje o svojoj trenerskoj filozofiji dao je poprilično jasan odgovor.

– Govoriti o tome zapravo je glupost, jer kao trener moraš se prilagođavati kadru kojeg imaš. Bio bih glup da, recimo, želim dominirati i nadigravati se protiv jačih, kvalitetnijih i bogatijih. Napravili smo već procjenu našega kadra i otprilike znamo na koji način moramo igrati, ali jasno je kako rezultat u ovom trenutku ne smije patiti. Moramo biti definitivno stabilniji u defenzivnom smisli, moramo podići agresivnost, to je sigurno, ali u ovom trenutku ne mogu reći na koji način će Gorica igrati, budući da i dalje imam nekih nepoznanica. Idemo skupljati bodove, u hodu dodavati neke ideje, ali to sigurno neće biti nikakva revolucija. Kao i uvijek, moramo se prilagoditi kadru kojeg imamo na raspolaganju – vjeruje novi trener Gorice.

Debitirat će u nedjelju od 18.30 sati kod Varaždina, jednog od svojih bivših klubova, na mjestu na kojem je debitirao i njegov prethodnik Vidović.

– Sa Šibenikom sam odigrao 0-0 protiv Varaždina i znam koliko su stabilni u defenzivom smislu. Njih je jako teško izdominirati, jer jako su disciplinirani, s nekoliko pojedinaca koji su u dobroj formi, znaju što mogu i definitivno su opasni. Međutim, naravno da imamo plan, a na svima nama zajedno je da ga sprovedemo udjelo – zaključio je Carević, koji će u Gorici, uz onu trenersku, obnašati i ulogu sportskog direktora.

Ova objava Carević: ‘Glupo je pričati o trenerskoj filozofiji, moram se prilagoditi kadru’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.