Prijava

Vaša prijava

Marija Gorica: Štrudle, štrukle, kesteni i – vol na ražnju

[]

Dvodnevna manifestacija u središtu općine Marija Gorica i ove je godine uljepšala jesenske dane gastro-manifestacijom „Štruklijada, štrudlijada i kestenijada“, čija je popularnost prerasla okvire općine. Naime, iz godine u godinu broj posjetitelja je sve veći, ponuda sve bogatija, a posjetitelji pristižu i iz susjedne Slovenije.

-Kad smo započeli ovu manifestaciju prije petnaest godina bilo je svega nekoliko izlagača i udruga, a evo danas je to događanje na kojem smo obuhvatili ponudu za sve generacije čime želimo pokazati bogatstvo kontinentalnog turizma, autohtonu kuhinju i tradicijske vrijednosti sjeverozapadne Hrvatske. – naglasila je načelnica Marica Jančić.

Osim štrukli, štrudli i kesten-delicija, te raznih vrsta tradicionalnih kolača, domaćih proizvoda OPG-ova te rukotvorina obrtnika, djeca su mogla uživati u kutku s malim životinjama, cirkusu, ali i voziti se kružnom vožnjom vlakićem kroz općinu, a ove godine atrakcija je bio i jedan stari običaj.

– Nakon više od 20 godina obnovili smo tradiciju pečenja vola na ražnju, evo ponovo se vrti da ljudi vide kako se nekada slavilo u našoj općini. Zahvalna sam svima koji su pridonijeli organizaciji manifestacije, Udruzi Marijagorička zipka, Trsje, Turističkoj zajednici Savsko-sutlanska dolina i brigi, OŠ Ante Kovačića, Općinskoj knjižnici, NK Mladost Kraj Donji, VZO Marija Gorica, lovnoj grupi Marija Gorica, općinskoj Udruzi branitelja, KUD-u Zgubidan, Dječjem vrtiću Bambi, izlagačima, konjarima, a posebno vrijednim rukama koje su pripremile štrukle, štrudle i kestene. – dodala je Jančić.

Ovo dvodnevno događanje dodatna je vrijednost i turističke ponude Zagrebačke županije, istaknuo je pročelnik za promet i komunalnu infrastrukturu Ivica Horvatinović.

– Zagrebačka županija snažno podupire manifestacije na svom području, ove godine iznosom od ukupno 150 tisuća eura, jer znamo da su ovakva događanja važna za našu turističku ponudu. Time njegujemo i naše običaje, podupiremo OPG-ovce i razvijamo ruralna područja. Veseli me što je i ove godine trg u Mariji Gorici prepun posjetitelja. Prije dvije godine je uz pomoć Županije, resornog ministarstva i općine obnovljen, tako da danas može dočekati brojne goste iz susjedne Slovenije, grada Zagreba, zaprešićkog kraja ali i iz drugih gradova kontinentalne Hrvatske. – rekao je Horvatinović.

Zagrebačka županija dugi niz godina ulaganjem u infrastrukturu na ruralnom području, poboljšava uvjete života. Tako i posljednjih godinu dana Marija Gorica doživljava prometnu i vodno-komunalnu transformaciju.

-Sve je trenutno u radovima, zatvorene su brojne prometnice koje nam služe kao prilazni pravci gradilištima, tako da u budućnosti stanovnici ove općine mogu očekivati standard kakvim se odlikuju gradovi. – dodao je pročelnik.

Vladimir Šinko, direktor Turističke zajednice „Savsko-sutlanska dolina i brigi”, naglasio je kako je ove godine na manifestaciju stiglo više od 60 izlagača.

– Osmislili smo novi koncept manifestacije tako da se ova manifestacija ove godine prostire na cijelom marija-goričkom trgu. Uz vola na ražnju nude se i krpice sa zeljem i vratina, jela s roštilja i nezaobilazni štrukli. – rekao je Šinko.

Organizatori događanja su udruge „Marijagorička zipka“, “Trsje“ te Turistička zajednica “Savsko-sutlanska dolina i brigi“, a pokrovitelji su Zagrebačka županija i Općina Marija Gorica.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Marija Gorica: Štrudle, štrukle, kesteni i – vol na ražnju se prvi puta pojavila na cityportal.hr.