Prijava

Vaša prijava

Prošle godine u Velikoj Gorici prikupljeno više od 230 tona staklene ambalaže

[]

Staklo je vrlo vrijedna sirovina. Osim što je ekološki prihvatljiva potpuno prirodna sirovina, jedan je od najzdravijih materijala za ljudsku uporabu. Stakleni proizvod može se potpuno reciklirati i do 30 puta. Stakleni ambalažni otpad čini više od 7 % kućnog otpada, a u to se najčešće ubrajaju: staklene boce, staklenke, stakleno posuđe i slični predmeti. Prvi stakleni predmeti, staklene perle, proizvedeni su još u drevnom Egiptu prije 6000 godina, a staklene vaze i posude datiraju unazad i 3500 godina. Prema nekim izvorima, ljudski preci koristili su prirodno vulkansko staklo, opsidijan, za izradu oruđa i oružja još u paleolitiku, prije nevjerojatnih 700.000 godina.

Da bi staklo ostalo u procesu kružnog gospodarenja otpadom, od iznimne je važnosti da se pravilno odvojeno prikuplja. U Velikoj Gorici postoji nekoliko načina prikupljanja otpadnog stakla: odvojeno prikupljanje u domaćinstvu, reciklažna dvorišta te javni spremnici. Važna je također i čistoća samog materijala, što znači da staklena ambalaža treba biti isprana, bez poklopca i bez ostataka sadržaja, zbog održavanja čistoće sakupljenog materijala i spremnika te sprječavanja širenja neugodnih mirisa.

U 2023. godini kroz reciklažna dvorišta u Velikoj Gorici sakupilo se 60,42 tona staklene ambalaže, kroz sustav zelenih otoka 111,06 tona staklene ambalaže a u zgradama je odvojeno prikupljeno 58,87 tona staklene ambalaže. Prednosti staklene ambalaže su mnogobrojne jer staklo ne korodira, nije propusno, ne utječe na kvalitetu proizvoda koji se u njemu nalazi a može se i 100 % reciklirati. Staklo je savršeni primjer poštivanja prva 3 najvažnija koraka gospodarenja otpadom, počevši od prevencije i ponovne uporabe, pa sve do recikliranja.

– Posljednjih mjeseci svjedočimo sve većem onečišćenju odvojeno prikupljene staklene ambalaže u našim spremnicima, osobito u stambenim zgradama. Ambalaža često nije isprana, u njoj se nalazi miješani komunalni otpad, plastične vrećice kao i oštri metalni predmeti. Takav materijal se ne može iskoristiti za recikliranje te postaje neupotrebljiv i mora se odložiti na odlagalištu komunalnog otpada, što je višekratna okolišna i financijska šteta – ističu iz VG Čistoće.

Stoga će VG Čistoća provoditi nadzor kvalitete odvojeno prikupljene staklene ambalaže u stambenim zgradama.

– Ukoliko se utvrdi nepravilnost, korisnicima će biti ostavljena obavijest s molbom da obrate pažnju na svoj ambalažni stakleni otpad i uputama kao pravilno odvojiti otpad. Također, u planu je postavljanje novih naljepnica na spremnike za staklo s ciljem što veće količine odvojeno prikupljenog stakla, kao i čistoće prikupljenog materijala – govore iz ove goričke komunalne tvrtke.

Odvojenim prikupljanjem otpadnog ambalažnog stakla štedi se prostor na odlagalištima otpada, smanjuje se korištenje izvorne neobnovljive sirovine od koje se staklo proizvodi, štedi se energija te smanjuje onečišćenje zraka, vode i tla.

– Hvala Vam što pravilno odvajate otpad! – ističu iz Čistoće.

Ova objava Prošle godine u Velikoj Gorici prikupljeno više od 230 tona staklene ambalaže se prvi puta pojavila na cityportal.hr.