Prijava

Vaša prijava

Melatonin je više od dobrog sna, a evo kako sve utječe na naš organizam

[]

Melatonin je hormon koji ima ključnu ulogu u regulaciji cirkadijalnog ritma, odnosno unutarnjeg biološkog sata našeg tijela. Najviše se proizvodi u epifizi, maloj žlijezdi u mozgu. Izlučuje se u mraku, čime tijelu daje signal da je vrijeme za spavanje, a svjetlost smanjuje njegovu razinu, pomažući nam da ostanemo budni tijekom dana.

Ovaj hormon ne samo da poboljšava kvalitetu sna, već je sve više saznanja o tome kako ima i niz drugih važnih funkcija, uključujući podršku imunološkom sustavu, antioksidativnu zaštitu te regulaciju krvnog tlaka. U medicini se melatonin koristi za liječenje poremećaja spavanja, kao što su nesanica i problemi s usklađivanjem sna zbog promjena vremenskih zona (jet lag). Sve češća upotreba melatonina kao dodatka prehrani otvara pitanja o njegovoj sigurnosti, učinkovitosti i mogućim interakcijama s drugim lijekovima. Stoga ćemo razjasniti djelovanja melatonina, njegovu medicinsku primjenu te izazove s kojima se susrećemo prilikom njegove upotrebe u svakodnevnom životu.

U u današnje doba sve je više osoba kojima je cirkadijalni ritam poremećen. Noćni rad, povišen stres, dugotrajna izloženost plavom svjetlu zbog gledanja u mobitel i druge ekrane do kasno u noć samo su neki od razloga zbog kojih se danas među općom populacijom sve više javlja problem sa spavanjem. Tijekom noći, dok nema stimuliranja živčanih završetaka u zjenici oka dnevnim svjetlom, epifiza luči melatonin. Proizvodnja melatonina prati cirkadijalni ritam: počinje uvečer, doseže vrhunac tijekom noći, opada ujutro, a tijekom dana zadržava vrlo niske razine.

Zbog toga nedostatak spavanja noću, primjerice zbog promjene vremenskih zona ili rada u noćnim smjenama, ima za posljedicu lučenje nedovoljnih količina melatonina. Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su da melatonin, osim što regulira ritam spavanja i budnosti, ima i antioksidativno djelovanje te štiti od starenja. Stoga ne čudi da je riječ o iznimno popularnom dodatku prehrani kojeg sve više ljudi uzima.

Ovo su još neke od njegovih dobrobiti:

1. Melatonin kao snažan antioksidans

Istraživanje s Harvarda je pokazalo da nedostatak sna u crijevima uzrokuje oksidativni stres, odnosno proces koji može značajno oštetiti tkivo, te značajno skraćuje životni vijek životinjama. U tijeku su istraživanja koja bi otkrila optimalnu vrstu i dozu antioksidanasa pomoću kojih se mogu ublažiti oksidativni procesi u crijevima, a jedan od antioksidanasa koji jako učinkovito smanjuje oksidaciju upravo je melatonin te se nastoji ustanoviti koja bi bila minimalna učinkovita doza.

Melatonin neutralizira slobodne radikale, što je ključno za sprječavanje oštećenja stanica i tkiva. Istraživanja melatonina kao jakog antioksidansa na drugim organskim sustavima su pokazala da smanjuje rizik od raznih bolesti, uključujući neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

2. Utjecaj na imunološki sustav

Pokazalo se da ima važnu ulogu u regulaciji imunološkog odgovora. U slučaju virusnih infekcija ili autoimunih poremećaja, melatonin može modulirati imunološki odgovor. Primjerice, tijekom pandemije COVID-19, bilo je pokušaja da se melatonin koristi kao dodatak terapiji zbog njegovih imunomodulatornih svojstava.

3. Kardiovaskularno zdravlje

Melatonin također pokazuje obećavajuće rezultate u kontekstu zaštite kardiovaskularnog sustava. Prema novim istraživanjima, melatonin može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju zdravlja krvnih žila. Pretpostavlja se da njegovo antioksidativno djelovanje i sposobnost smanjenja upala doprinose ovim korisnim učincima. Također, postoji istraživanje koje upućuje na to da bi melatonin mogao smanjiti rizik od srčanih bolesti.

4. Podrška mentalnom zdravlju

Može biti učinkovit kod poremećaja raspoloženja. Budući da je usko povezan s ciklusima spavanja i buđenja, znanstvenici sada istražuju njegovu ulogu u liječenju depresije, anksioznosti i sezonskog afektivnog poremećaja (SAD). Više razine melatonina tijekom noći doprinose mirnijem i kvalitetnijem snu, što može značajno poboljšati mentalno zdravlje.

5. Melatonin i dugovječnost

Jedna od najzanimljivijih teorija koja je proizašla iz novih istraživanja jest veza između melatonina i dugovječnosti. Studije na životinjama su pokazale da dodavanje melatonina može produžiti životni vijek i poboljšati opće zdravlje tijekom starenja. Ovo se može objasniti njegovim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, koja smanjuju rizik od bolesti povezanih sa starenjem.

Poteškoće sa suplementacijom:

Iako dodaci melatonina postaju sve popularniji, znanstvenici pozivaju na oprez. Dugotrajna upotreba melatonina može utjecati na prirodnu proizvodnju hormona u organizmu. Također, nije uvijek jasno koje je optimalno doziranje, jer prekomjeran unos melatonina može dovesti do glavobolja, vrtoglavice i poremećaja raspoloženja. Doziranje ovisi o dobi, a radi se o rasponu od 1-5mg, s time da su u istraživanjima bile korištene i više doze za postizanje željenih učinaka. Na našem tržištu postoje brojni dodaci prehrani u obliku tableta ili sprejeva koji sadrže samo melatonin (najčešće u dozi od 1 ili 2 mg) ili njegovu kombinacijju s biljnim ekstraktima koji imaju umirujući i uspavljujući učinak. Registrirani su i lijekovi u dozi od 1mg i 5mg, a koriste se za liječenje nesanice u djece i adolescenata u dobi od 2 do 18 godina s poremećajem iz spektra autizma i/ili sindromom Smith Magenis, u kojih su mjere higijene spavanja nedovoljne. Uvođenje melatonina u terapiju kada je u pitanju liječenje ovakvih stanja uvijek treba biti pod nadzorom liječnika.

Melatonin je, prema svemu sudeći, mnogo više od „hormona sna“ kako se prije mislilo, a njegovo daljnje proučavanje tek počinje otkrivati punu širinu njegovog potencijala u medicini i općem zdravlju. Potrebno je još istraživanja kako bi se potpuno razumjela njegova kompleksna uloga u ljudskom organizmu i kako bi se njegovo korištenje pravilno reguliralo.

Neki od kombiniranih proizvodi s melatoninom koje možemo naći u ljekarnama su: Dietpharm Magnezij noć caps., Lunestil Stada caps, Esi melatonin pura activ tbl, Dr Theis melatonin sprej, Pharmas femipause caps, te proizvodi koji sadrže samo melatonin: Esi melatonin pura tbl, Nutripharm melatonin sprej, N.W. Melatonin retard tbl.

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/dietpharm-magnezij-noc-20-kapsula/

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/dr-theiss-melatonin-sprej-30-ml/

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/lunestil-30-kapsula-stada/

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/esi-melatonin-pura-activ-30-tableta/

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/esi-melatonin-pura-mikrotablete/

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/natural-wealth-melatonin-retard-30-tableta/

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/nutripharm-melatonin-rapid-za-laksi-san-12-ml/

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/pharmas-femipause-60-kapsula/

Naslovna fotografija: Pexels/Andrea Piacquadio

Ova objava Melatonin je više od dobrog sna, a evo kako sve utječe na naš organizam se prvi puta pojavila na cityportal.hr.