Prijava

Vaša prijava

VIDEO Dašak Bugarske u goričkoj knjižnici! Prevoditeljica Banović o bugarskoj tradiciji i književnosti

[]

Bugarska tradicija, glazba i književnost na sat vremena zavladali su Gradskom knjižnicom Velika Gorica gdje je održano jedno zanimljivo predavanje i druženje s knjižničarkom i prevoditeljicom s bugarskog jezika Ksenijom Banović.

– Ksenija nam je na izuzetno zanimljiv način opisala Bugarsku, njezine prirodne ljepote, običaje, ukusnu hranu, srdačnost ljudi i ljupkost malih mjesta. Također nam je približila bugarsku književnost te opisala sjajne bugarske romane koje je prevela. Tako smo dobili preporuku i želju da pročitamo djela Gospodinova, Mutafčieve, Popova, Karabašlieva i još mnogih drugih sjajnih bugarskih književnica i književnika – istaknuli su iz goričke knjižnice.

Razgovor je bio začinjen i ozračjem bugarske glazbe. Kako zvuče najljepše bugarske pjesme, a kako tradicijski ritmovi bugarskog folklora dočarali su Gorana Tomašić Šragalj & Duo DarMar koji su odsvirali tri tradicionalne bugarske folklorne skladbe. Treća i posljednja, bila je u posebnoj zahtjevnoj jedanaest osminskoj mjeri.

Ovo hrvatsko-bugarsko druženje posjetili su i predstavnici Veleposlanstva Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Stoyan Stankuloff i Violin Markov te velikogorička pjesnikinja i književnica Darija Žilić koja je nedavno postala članicom Slavenske akademije u Varni.

Ova objava VIDEO Dašak Bugarske u goričkoj knjižnici! Prevoditeljica Banović o bugarskoj tradiciji i književnosti se prvi puta pojavila na cityportal.hr.