Prijava

Vaša prijava

Sjećanje na jednog čuvara baštine: Vojkovi dani u Donjoj Lomnici

[]

Odlaskom na grob Vojka Miklaušića u Velikoj Gorici, polaganjem vijenaca i svetom misom u crkvi Sveta Tri Kralja, Lomničani će se i ove godine prisjetiti ovog velikog zaljubljenika u tradicijsku baštinu koji je ostavio traga u Hrvatskoj, a pogotovo u svojoj Donjoj Lomnici. Grob će posjetiti danas u 17 sati, a misa će biti u 18:30 sati.

A njemu u čast, ove godine članovi KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice, u sklopu 28. Vojkovih dana orgnaizirat će sutra kulturno-umjetnički program koji će se održati u društvom domu.

– Vojko je svojim radom uspio na specifičan način donjolomničkog pjevanja zabilježiti i promovirati na nastupima. Vojkova fascinacija turopoljskom nizinom i njezinim stanovnicima potaknula ga je da zapiše njihove običaje, govor, pjesme i plesove, da ovjekovječi njihov način života na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće – ističu iz KUD-a ‘Nova zora’ te dodaju kako je bio veliki vizionar i u pogledu zaštite turopoljskog govora te je i na tom polju dao veliki doprinos zapisavši riječi i izraze koji su kako je sam napisao „izvan živog jezika ili zaboravljeni, jer su dijelovi jezika stare generacije kajkavaca, koja izumire“.

Program počinje sutra u 19 sati, a nastupit će sve sekcije kulturno-umjetničkog društva ‘Nova zora’ te gosti HSPD ‘Podgorac’ iz Gračana, OSS Buševec i KUD Čiče.

 

Ova objava Sjećanje na jednog čuvara baštine: Vojkovi dani u Donjoj Lomnici se prvi puta pojavila na cityportal.hr.