Prijava

Vaša prijava

Med iz Kravarskog ovogodišnji županijski šampion!

[]

Domaćin ovogodišnjega ocjenjivanja meda Zagrebačke županije i 14. županijskog Festivala pčelarstva bila je Udruga pčelara „Lipa Jastrebarsko 1990“. Uzoraka je bilo gotovo stotinu, od čega najviše bagremova, zatim cvjetnoga, kestenova, te livadnog i lipova meda.

Ukupno je ove godine dodijeljeno 20 zlatnih, 53 srebrnih i 23 brončanih priznanja te tri zahvalnice, a najviše zlatnih priznanja otišlo je u ruke članova domaćina, Pčelarske udruge „Lipa Jastrebarsko 1990“, nadalje Udruge pčelara „Matica“ Sveti Ivan Zelina i „Pčelarske udruge „Turopolje“.

Šampionom 21. senzorskog ocjenjivanja meda Zagrebačke županije u Jastrebarskome je med od kestena pčelara Ivice Kompesa iz Kravarskog. Kompes je inače predsjednik Pčelarske udruge “Lijeska” iz Kravarskog, a pčelarstvom se bavi preko 20 godina. Uz med koji prodaje uglavnom na kućnom pragu, za svoje potrebe uzgaja i matice, proizvodi matičnu mliječ i pelud.

-Cilj ovakvih manifestacija je vrednovanje kvalitete proizvedenog meda kako bi pčelari dobili povratnu informaciju, odnosno ocjenu svoje proizvodnje, a s druge strani potrošačima je ovo prilika za upoznavanje proizvođača, njihovih proizvoda te kvalitete koja se nudi u njihovoj okolici – rekao je pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

Po broju pčelara Zagrebačka županija je druga u Hrvatskoj, a treća po broju košnica.

-Deset pčelarskih udruga na području naše županije okupljaju preko 600 pčelara koji skrbe o oko 33.000 košnica. Njihovu vrijednost dugi niz godina vrednuje Županija financijskim potporama kako bi lakše ulagali u proizvodnju, opremili svoje kušaonice, ili im olakšali preradu meda te unaprijedili marketing. Uz to još i izdvajamo proračunska sredstva za rad udruga te rad Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije – podsjetio je pročelnk.

Nagrađenim pčelarima čestitali su gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel, predsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza Dražen Kocet, predsjednik SPU Zagrebačke županije Željko Vukić i predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje meda Dragan Bubalo.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Med iz Kravarskog ovogodišnji županijski šampion! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.