Prijava

Vaša prijava

Festival tradicijskih glazbala ispunio sva očekivanja


Ovogodišnji 13.Međunarodni festival tradicijskih glazbala ispunio je sva očekivanja. Brojnost izvođača, raznolikost tradicionalnih instrumenata i uvijek dobro raspoložena publika recept su za još jedan uspješan festival kojeg Ogranak „Seljačke sloge“ Buševec organizira od daleke 2003. godine. Sve je započelo s Međunarodnim festivalom tamburaške glazbe, a nastavilo se upravo festivalom tradicijskih glazbala kojemu je za cilj promocija samih glazbala i sviranje na njima.

Posebnost svakog instrumenta je da proizvodi različit zvuk. Tako su posjetitelji mogli čuti kako zvuči tradicionalno rusko glazbalo zvano hurdy-gurdy kojeg je predstavio Andrey Vinogradov, svirač tog neobičnog instrumenta.

Osim različitih zvukova proizvedenih tradicijskim instrumentima koji su odjekivali dvoranom Društvenog doma u Buševcu, predstavljena su i različita plesna kola kao i pjevanje. Značajno mjesto u našoj kulturi zauzima „ojkanje“ koje spada u najstariju vrstu pjevanja u Hrvatskoj te ga je UNESCO-ov uvrstio na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine.

Uz strane izvođače na festivalu, Miqesia iz Albanije i već spomenutog Vinogradova, nastupali su i domaći izvođači. Zvuci zavičaja iz Zadra, KUD ‘Ivan Fonović Zlatela’ iz Kršana, svirači tradicijskih glazbala vukovarsko srijemske županije, HPD iz Zeline te KUD rodna gruda Dugo selo. Zasvirale su i mlade tamburaške nade domaćina organizatora. Jedna lijepa glazbena večer zaokružena je druženjem i razmjenjivanjem iskustava svih skupina u Vatrogasnom domu u Buševcu.

Uz organiziranje ovakve vrste festivala, ne moramo se bojati da će sviranje na tradicionalnim instrumentima izumrijeti, već samo može potaknuti i animirati mlade da se bave ovom vrstom glazbe.

Galerija fotografija:

albanci
cure sviraju
curka svira
fićo svira
harmonike
hurdy gurdy
oss buševec
publika
svirači