Prijava

Vaša prijava

Sačuvajte 500 kuna: Svjetla kod smanjene vidljivosti i danju su nužna


Mokrih ili vlažnih te skliskih kolnika ima u većem dijelu zemlje. Ako ćete na put, vodite računa na moguće odrone u gorju te duž Jadranske i Ličke magistrale. Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale između Novog Vinodolskog i Senja promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić vozi se uz ograničenje brzine zbog povremeno jakih bočnih udara vjetra, ali autocesta je otvorena za sve skupine vozila.

Zbog sanacije oštećenog mosta na potoku Hotnja za sav je promet zatvorena državna cesta DC36 Pokupsko-Sisak na dionici Orleković-Stari Farkašić. Obilazak je Stari Farkašić – Žažina- Velika Gorica – Kravarsko – Pokupsko – Stari Farkašić.

Još traje ljetno računanje vremena, ali kod smanjene vidljivosti upalite svjetla

Hrvatski autoklub vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila, te upozorava na obavezno paljenje svjetala i danju kod smanjene vidljivosti.

– Podsjećamo vozače motornih vozila da u uvjetima smanjene vidljivosti i tijekom dana moraju voziti sa upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena – ističu iz HAK-a.

Naime, noću i u slučaju smanjene vidljivosti danju, moraju biti upaljena najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i paran broj crvenih svjetala na stražnjoj strani vozila. Ako se oglušite na ovu odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prijeti vam novčana kazna od 500 kuna.

Podsjećamo, na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.


XXIX. državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika