Prijava

Vaša prijava

Vesna Fabijančić Križanić o nadolazećim parlamentarnim izborima


Pred nama su parlamentarni izbori, u tijeku je zaprimanje prijedloga lista kandidata, a do 08.studenog svi građani imati će dovoljno vremena da odluče kome će na dan izbora dati svoj glas.

„Rok za zaprimanje prijedloga lista kandidata počeo je teći prošli utorak, DIP je primio samo jednu kandidaturu, zadnji dan roka je 19.listopada u 24:00 sata.“ -rekla je gostujući u emisiji „Središnjica“ City radija, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić Križanić.

„Izborna promidžba po zakonskim odredbama počinje nakon objave zbirnih lista, i trajat će do 07.studenog u 24:00 sata kada nastupa izborna šutnja“, a obzirom na to da su neke stranke zapravo već debelo u kampanji DIP će nadzirati i troškove izvan zakonske izborne promidžbe.

Kako bi mogli pristupiti glasovanju, bio bi dobro provjeriti svoje podatke u registru birača, a pogotovo bi to trebali učiniti oni koji na dan izbora neće biti u mjestu prebivališta. „Do 28.listopada treba otići u Ured državne uprave prema svojem prebivalištu i tamo obaviti privremenu registraciju kako bi bili na izvatku popisa birača na mjestu gdje će glasovati na dan izbora.“ – istaknula je Fabijančić Križanić.

Jedna od novina na ovim parlamentarnim izborima je mogućnost preferencijalnog glasovanja, a to znači da na određenoj kandidacijskoj listi možete odabrati kandidata kojem želite dati svoj glas.
„Ono što treba očekivati je da će glasački listići biti izuzetno veliki, no bolje je da su kandidati vidljivi, nego da glasači na izbore trebaju dolaziti s povećalom“ rekla je Fabijančić Križanić koja je istaknula kako je teško predvidjeti koliko će mogućnost preferencijalnog glasovanja motivirati birače da 08.studenog obave svoju građansku dužnost.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.