Prijava

Vaša prijava

Forum 50+: Podizanje svijesti o digitalnim potrebama starijih osoba


Udruga Forum50+ organizirala je okrugli stol, u sklopu projekta Digitalna agenda za kreativnu Hrvatsku, na temu “Digitalno uključivanje osoba starije životne dobi Zagrebačke županije s ciljem diseminacije postignutih rezultata i širenja dobre prakse na ostale županije”.

Okrugli stol organiziran je s ciljem umrežavanja i zajedničkog zagovaranja pozitivnih društvenih promjena u području ICT obrazovanja. Na okruglom stolu okupilo se 6 udruga te predstavnici Grada Velika Gorica i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Naime, starije osobe i dalje se suočavaju sa zaprekama u punopravnom pristupu informacijskom društvu, nedostupne su im informatičko-komunikacijske tehnologije te imaju nisku razinu informatičkih vještina. Digitalne tehnologije potrebne su starijima kako bi naučili koristiti interent, digitalnu televiziju, mobitel pa čak igrali i igre pamćenja za trening uma, doznali informacije o najnovijim aktivnostima zajednice ili možda pak naučili koristiti besplatni video razgovor s članovima obitelji i prijateljima koji žive daleko.

Među ostalim, zaključci okruglog stola su nastaviti umrežavanje udruga, ustanova, lokalne i regionalne uprave te poslovnih subjekata u Digitalnu koaliciju za kreativnu Hrvatsku, s gledišta digitalne uključenosti starijih osoba, s ciljem organiziranja i podizanja svijesti u skladu sa digitalnim potrebama starijih osoba, da e-servisi i Internet budu dostupni svima, uključujući starije osobe što je nužno ugraditi u Strategije i planove lokalne i regionalne uprave posebice u dostupnosti aplikacija u pojedinim projektima.

Inače, Forum je u 5 godina zaposlio 5 mladih nezaposlenih osoba i besplatno informatički educirao više od 500 osoba starijih od 50 godina te osposobio jednu osobu za e-facilitatora i 12 učenika Srednje škole iz Velike Gorice za informatičku pomoć starijima.