Prijava

Vaša prijava

Izložba “Dom,centar,kuća,platforma”


Ove godine Galerija Galženica i Dom kulture, u kojem galerija djeluje, slave 35 godina rada, odnosno postojanja.  „Obljetnicu nismo htjeli proslaviti sami, nego u društvu srodnih nam ustanova: domova kulture, kulturnih centara, pučkih učilišta, centara za mlade itd. Ove specifične kulturne ustanove u Hrvatskoj upravo prolaze kroz još jedan oblik tranzicije. Nakon što su tijekom 90-ih, pod pritiskom ekonomskih i društvenih promjena prošle kroz svojevrsnu privatizaciju, kada su se profitabilnije djelatnosti odvojile od svojih matičnih ustanova, tražeći svoje mjesto na kulturnom tržištu, ovih su dana, u “doba štednje”, ustanove u kulturi suočene s takozvanim problemom samoodrživosti.: idealnom ravnotežom između komercijalnih i umjetničkih programa, između popularnosti i kvalitete, između prestanka i nastavka djelovanja.“ – poručili su iz Galerije Galženica.

Osmišljavanju ove izložbe pristupili su iz pozicije korisnika kulturnih programa. Umjesto povijesnih povelja o osnivanju, političkih odluka, službenih akata, planova i programa, možda je vrijeme da se prisjetimo načina na koji smo mi sami činili kulturu, posjećujući knjižnice, gledajući filmove, učeći plesati, štrikati, slikati ili jednostavno se zabavljajući s čašom vina u ruci na premijeri neke izložbe ili kazališne predstave. 

Stoga, dođite nas posjetiti! – pozivaju organizatori. Bit ćemo u društvu Narodnog sveučilišta Dubrava (Kulturni centar Dubrava), Kulturnog centra na Pešćenici (KNAP), Centra za nezavisnu kulturu i mlade – Pogon, Laube – kuće za ljude i umjetnost (svi iz Zagreba), Doma kulture iz Đurđevca i Doma mladih iz Splita. Otvorenje izložbe je sutra u 19 sati, a izložba će biti postavljena do 21.studenog.