Prijava

Vaša prijava

Priča o Vukovaru iz perspektive članica Društva žena Buševec


U povodu obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar, članice Društva žena Buševec uputile su se u nedjelju u taj herojski grad. Podijelile su svoje dojmove i kako su provele taj dan:

„U Vukovaru nas je prijateljski dočekala gospođa Snježana Karaula Maljak iz Udruge Sunčica koja je i sama žrtva i svjedok strahota i stradanja u Vukovaru te nas je svojim potresnim svjedočanstvom vratila u daleku 1991. godinu. Naše prvo odredište bila je bolnica u Vukovaru kroz čiji smo podrum prošli u tišini nakon što smo poslušali istinitu priču o teškim mjesecima najtežih borbi u tom gradu te uvjetima koji su vladali u bolničkom podrumu.“

Također, žene iz Buševca posjetile su i Ovčaru te hangar u kojem su bili zatvoreni nedužni civili i gdje su proveli svoje zadnje sate života.

foto: Društvo žena Buševec
foto: Društvo žena Buševec

„Kod spomenika smo zapalili svijeće, poklonili se i pomolili za sve nedužne žrtve pogubljene na tom mjestu te najstrašnije noći 1991. godine. Sljedeće odredište bilo je Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. Obišli smo i vodotoranj koji je simbol obrane grada Vukovara. Gospođa Snježana nas je provela i dvorištem Veleprometa koji je u to vrijeme bio najveći logor osnovan tijekom Domovinskog rata i kroz kojeg je prošlo 10 000 ljudi.“

Njihovo zadnje odredište bilo je centar Vukovara gdje je na ušću luke u Dunav podignut spomenik u obliku križa za sve one koji su život dali za HrvatskuNakon napornog, ali i vrlo emotivnog dana drage žene iz Udruge Sunčica ugostile su nas u svojem prostoru gdje smo se lijepo družili i započeli nova prijateljstva.“ – istaknuli su iz Društva žena.