Prijava

Vaša prijava

Projekt IMBY uspješno završen, u srijedu otvorenje modernog goričkog reciklažnog dvorišta


Kako izgraditi reciklažno dvorište, uvesti odvojeno sakupljanje otpada „od vrata do vrata“, uspostaviti centar za ponovnu uporabu predmeta izdvojenih iz otpada i razviti kvalitetne odnose s korisnicima sustava gospodarenja otpadom, pokazali su Velika Gorica i Velenje, partneri projekta „U mojem dvorištu – In My Back Yard (IMBY). Uspješno završen projekt vrijedan 1,2 milijuna eura javnosti će biti predstavljen u srijedu, kada će biti i svečano otvoreno središnje velikogoričko mjesto za gospodarenje otpadom u Mraclinskoj Dubravi.

foto: Miljenko Milanović

„Nakon toga će dvorištem upravljati i njegove kapacitete koristiti naše gradsko komunalno poduzeće VG Čistoća. Otpad će moći razvrstavati i građani bez dodatnih troškova. Za to su na raspolaganju posebni kontejneri.“, kaže voditelj projekta Marko Ružić, naglasivši kako slijedi novi način naplate zbrinjavanja otpada.

Uvodimo novi način naplate, više se neće obračunavati ukupna količinu otpada koju građani odlažu. Postojat će poticajna cijena za one koji razvrstavaju otpad i smanje količinu miješanog otpada prilikom predavanja. Neće to biti ogromna razlika, ali će se osjetiti na mjesečnim računima.“, ističe Ružić.

Građevinska dozvola za izgradnju reciklažnog dvorišta izdana je u travnju prošle godine. Dvorište se sastoji od ograđenog betonskog platoa površine 4.300 m2, smještenog na parceli veličine 7.330 m2, rampe za vozila i nadstrešnice za smještaj kontejnera i preša za otpad, nadstrešnice s boksevima za rasute otpadne materijale, objekta za skladištenje opasnog otpada, nadstrešnice iznad preša te servisnog objekta s nadstrešnicom za obavljanje manjih servisnih zahvata na vozilima gradskog komunalnog poduzeća. Osim toga, tu je i ulazna porta, kancelarija, garderoba i sanitarni čvor za djelatnike.

„In My Back Yard je dio operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., financiran sredstvima EU, i provodio se na području gradova Velike Gorice i Velenja. Partneri na projektu su VG Čistoća d.o.o. i Školski centar Velenje.“, dodao je Ružić.