Prijava

Vaša prijava

Festival “KAJ BUŠ” zaštitnik kajkavštine


Broj od 37 tisuća gledatelja diljem Hrvatske u Noći kazališta, pokazao je da smo ipak BITNI. Posjetiteljima nije smetao ni ružan kišni dan jer ih čarolija kazališta uvijek privlači. 

Kiša nije omela niti ljubitelje amaterskog kazališta na kajkavštini da posjete Buševec i pogledaju šest predstava koje su se nudile u sklopu 12. Kaj Buš-a, festivala kajkavskog govornog područja. Ne samo da posjetitelji vole čuti i pogledati predstave na kajkavštini, već se i mladi u malim sredinama vole upustiti u glumačke vode s ciljem očuvanja tog govornog dijalekta.

kaj buš 2015 predstava

Program je započeo u subotu u 18 sati, a na daske buševskog Doma kulture prvi su izašli glumci Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje s predstavom „Treća sreća“.  Kako je nekada izgledala prošnja cure na dragotinski način prikazala je Udruga ‘Đeram’ iz Dragotinaca, a Dramska sekcija KUD-a „Lobor“ dočarala nam je dogodovštine iz bolničke „Čekaonice“. Veliko oduševljenje bili su najmlađi glumci iz Buševca, učenici područne škole pod vodstvom učiteljice Natalije, prikazali su predstavu „Martin san“. O „Ostavinskoj raspravi“ raspravljale su članice Etno udruge Kurilovec, a kao šećer na kraju Kulturna udruga „Tomislav Franjić“ iz Kalinovca, razmotala je svoje „Podravsko klupko“.

U četverosatnom programu koji smo pripremili vjerujemo da se publika pronašla u nekim predstavama i situacijama koje su one nudile. Mislim da smo se svi dobro zabavili, nasmijali i opustili što je u današnje vrijeme jako bitno.“ – istaknuo je predsjednik Ogranak, Nenad Rožić.

Smijeh je veliko blago bez kojega svijet ne bi bio isti!