Prijava

Vaša prijava

149. Matičin četvrtak predstavit će Sonju Smolec


Pred nama je 149. izdanje Matičinog četvrtka, a bit će posvećen pjesnikinji Sonji Smolec. Prilika je to da upoznate njen rad i postignuća.

Sonja Smolec osim poezije piše i objavljuje priče, te romane za djecu i mlade. Do sada je objavila 6 knjiga za djecu, od toga su dvije prevedene i objavljene na engleskom i njemačkom jeziku. Na hrvatskom jeziku objavila je dvije zbirke poezije, „Kad zadrhte trave“ i „Korijeni“ koja je na anonimnom natječaju Webstilusa proglašena najljepšom zbirkom poezije za 2014. godinu, te je i objavljena u njihovoj nakladi.
Sonja je članica Društva književnika za djecu i mlade, godine 2005. i 2006. bila je urednica časopisa „Spark“, istoimene Udruge iz Velike Gorice, a uvrštena je i u Leksikon književnika grada Velika Gorica.
Poezija i proza prevedeni su joj na engleski, španjolski, njemački, makedonski, nizozemski (Dutch) i albanski jezik.
Dobitnica je prestižne međunarodne nagrade za najbolju kratku priču, do 100 riječi, napisanu na engleskom jeziku, na natječaju Museo de la Palabra, Quero, Španjoska, koji podupire fundacija Cesar Egido Serano, kojom prilikom je, osim novčane nagrade i Plakete, dobila i plaćeni put za osmodnevni boravak u Španjolskoj te audijenciju kod princeze Leticije, sadašnje Španjolske kraljice.

Matičin četvrtak očekuje nas sutra od 19 sati u Muzeju Turopolja. Sudjelovat će sama pjesnikinja Sonja Smolec, a moderator večeri bit će Božidar Prosenjak. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se ansambl Zlatne godine.