Prijava

Vaša prijava

FOTO Izložba malih životinja: ‘Moj pijetao lijep je i dobar muž kokama’


Golubove, perad, kuniće i ptice, svih 456 primjeraka na izložbi malih životinja u Srednju strukovnu školu došao je posjetiti Matija sa djevojkom i nećacima.

Izložba malih životinja (16)

 „Do sada su nam bili najzanimljiviji zečevi, baš su fora zbog svoje veličine. Lijepo je ovdje, treba doći sve to pogledati“, rekao nam je Matija Petrlin.

Među 58 izlagača sa svojim je pijetlom iz Velike Mlake stigao i Mladen Krilčić. Ponosan je na svog ljubimca, australijskog Australorpa koji je na izložbi u Gorici dobio šampionsku titulu.

 „Lijep je i dobar muž kokama, a njih je ukupno sedam. Osnovna boja mu je crna, a na sebi ima i plavu boju koja je sasvim nova i priznata“, kazao je Krilčić.

pijetao-2

Zagrebačka županija financijski pomaže radu naših Udruga malih životinja. Cilj je s jedne strane potaknuti ekonomski uzgoj domaćih pasmina, a s druge pomoći entuzijastima u opstanku, u ovo recesijsko vrijeme.

 „Ono što bi htjeli iznjedriti iz ove izložbe, a o čemu raspravljamo već godinu dana, je krenuti u zaštitu posavske kukmaste kokoši koja bi sa svojim odlikama mogla koristiti u komercijalne svrhe“, istaknula je pročelnica za poljoprivredu Zagrebačke županije Gordana Županac.

Izložba malih životinja (15)

 „Osim posavske kukmaste kokoši, tu su također i posavska kukmasta patka te guska. One su isključivo iz naše županije, ali tu imamo i međimursku kokoš u procesu priznavanja, zatim podravsku gusku te kokoš hrvaticu koja je već priznata od strane Ministarstva poljoprivrede i u opticaju je kod uzgajivača“, dodao je Mihael Pavišić, organizator izložbe i predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.

Mnoge naše domaće pasmine malih životinja imaju iznimno kvalitetno meso, a perad uz to i jaja. Njihovim intenzivnim uzgojem možemo smanjiti uvoz hrane, često upitne kakvoće.

 „Ako obratimo pozornost na to što jedemo, odakle to dolazi i kakve je kvalitete i hranjive vrijednosti, trebali bi pristupiti konzumaciji upravo naših proizvoda“, rekla je pročelnica Županac.

Na izložbi malih životinja predstavljene su brojne ukrasne pasmine, među kojima i domaća turopoljska patuljasta kokica, hrvatska patuljasta kokica, a izložen je i hrvatski veliki opaljeni kunić. Tu su, međutim, i brojne egzotične vrste. Sve te životinje možete pogledati do nedjelje, a ulaz je besplatan.

Galerija fotografija: