Prijava

Vaša prijava

Loše se osjećate? Ne brinite, kriva je južina


Osim činjenice da je ponedjeljak, probleme nam stvara južina zbog koje se mnogi osjećaju loše. Nagle promjene vremena, kao što stu promjene tlaka, temperature, vlage, a u ovom slučaju vjetra odnosno južine, zaslužni su da se kod nekih ljudi pojave zdravstvene tegobe.

Najčešće se javlja osjećaj vrtoglavice, glavobolje, migrene se mogu pojaviti, mučnina, smetnje s niskim ili višim tlakom. Također, osobe se mogu žaliti na pojačani umor, razdražljivost te pojačano lupanje srca.“ – objasnila je dr. Gordana Pajan-Lehpaner. Riječ je o simptomima koji se javljaju netom prije samih vremenskih promjena. Zašto neke osobe reagiraju na promjenu vremena, a neke ne, nije poznato, no ove tegobe izraženije su i češće kod žena srednje životne dobi.

Južina mnogima uzrokuje zdravstvene probleme

„Ono kako si možemo pomoći je da pokušamo prilagoditi, prije svega, odijevanje u skladu s vremenskim uvjetima, da se više krećemo, da smo više na svježem zraku, da unosimo dovoljno vitamina i minerala i da, naravno, pratimo biometeorološku prognozu koja nas informirao o eventualnim naglim promjenama, pa da možemo na vrijeme, osobito ako smo kronični bolesnici, na vrijeme prilagoditi uzimanje terapije.“ – savjetuje dr. Pajan-Lehpaner. Ne preporuča se unos većih količina alkohola jer on može potaknuti gubitak tekućine što dovodi do dehidracije.

Prema najavama meteorologa, sutra tijekom dana nepovoljan vremenski utjecaj će slabiti, što bi meteoropatima i kroničnim bolesnicima moglo donijeti smanjenje tegoba i olakšanje.