Prijava

Vaša prijava

Glazbena poslastica u Gorici: Kvartet ‘Sebastian’ zbog Mendelssohna postao kvintet!


Članovi Gudačkog kvarteta ‘Sebastian’, Korana Rucner i Anđelko Krpan na violini, Nebojša Floreani na violi te Zlatko Rucner na violončelu, sinoć su u Domu kulture Galženica Velikogoričanima priredili glazbenu poslasticu. Izveli su tri antologijske skladbe: Gudački kvartet u Es-duru KV 428 Wolfganga Amadeusa Mozarta, četverostavačni Quartetto Stanka Horvata iz 1988., kao i Drugi gudački kvintet Felixa Mendelssohna-Bartholdya u B-duru, skladan za dvije violine, dvije viole i violončelo.

Koncert je posvećen dvjema obljetnicama, 260 godina od rođenja W. A. Mozarta i 10 godina od smrti Stanka Horvata (akademik, skladatelj, pedagog), a kvintet Mendelssohna je virtuozno djelo koje je bilo popularno već za skladateljeva života (skladano je 1845., kada je skladatelj bio star samo 36 godina). Naš prvi koncert u ovoj kalendarskoj godini imamo u Velikoj Gorici iz razloga što ovdje gostujemo kontinuirano već 13 godina, a ove godine ćemo imati još tri koncerta u ovom prostoru.”, kazao je Anđelko Krpan.

Gost koncerta bio je Marko Genero, prvi violinist Simfonijskog orkestra njemačkog grada Bochuma i profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Rođeni Dubrovčan, virtuoz na violi, dinamičnom je i zanimljivom izvedbom oduševio malobrojnu publiku u Galženici.

”Uvijek sam u pokretu, neovisno od skladbe, naprosto sam takav, nestašan. Nema posebnog razloga za ovo moje gostovanje osim prijateljstva s članovima ”Sebastiana”, prijateljstva koje traje od studentskih dana i zajedničkih nastupa prije moje njemačke avanture.”, poručio je Genero.

Galerija fotografija: