Prijava

Vaša prijava

U petak je Vincekovo, evo gdje će ga slaviti Velikogoričani


Na Vincekovo, vinogradari već tradicionalno, prvi put u novoj vinogradarskoj godini pohode vinograde. Simboličnim orezivanjem trsova objavljuju početak radova u vinogradima. Domaćini po trsovima vješaju kobasice i kulene da grozdovi u novoj godini budu veliki poput kulena, a trsovi se zatim krste domaćim vinom te se izgovara: ‘Dragi Bog čuvaj trsa mog, evo ti zrelog vina da bu dobra godina. Oblake razmakni, sunce primakni, mraza zgoni, na tuču zvoni. Se bum obdelal da bi v jesen popeval. Rozgvu si bum zel i vu vodu del. Sv. Vincek pokaži svetu kak bu vu novom letu’.

Kao i proteklih godina vinogradari Vukomeričkih gorica početak nove vinogradarske godine i proslavu blagdana Sv. Vinka svojeg nebeskog zaštitnika, svečano će obilježiti blagoslovom vinograda i svečanim ceremonijalom rezidbe u nekoliko vinogorja.

Članovi Udruge vinogradara i vinara ¨Grozd¨ Velika Gorica blagdan će slaviti u petak, 22. siječnja, zajedno s Plemenitom opčinom Turopoljskom u Kostanjevcu, u vinogradu predsjednika Udruge Vlade Mikulčića.

Vinogradari kravarskog kraja u organizaciji općine Kravarsko kao i do sada Vincekovo će obilježiti u vinogradu obitelji Matušin, a kasnije nastaviti s degustacijom mladih vina u Društvenom domu Kravarsko.

U subotu, 23. siječnja, tradicionalno na Brijegu Jajtine u Kostanjevcu, Vincekovo će obilježiti ‘Družina z brega Jajtine’ u vinogradu Nikole Hrvačića.

„Što se tiče vremenskih prilika za nadolazeći vikend najave meteorologa su dobre i za očekivati je da će ove godine najavljene proslave proteći u veselju i dobrom raspoloženju uz vrlo dobru muziku, odličnu papicu i neizostavnu domaću kapljicu. Dobrodošli!“, poručio je predsjednik Udruge vinogradara i vinara ¨Grozd¨ Vlado  Mikulčić.


CAROL