Prijava

Vaša prijava

FOTO Zahvaljujući Jeleni Šaban: Knjižnica u Novom Čiču sada ima 90 različitih lektira, ali police se neprestano pune!


„U rujnu prošle godine, nakon pet godina prekidanih radova i brojnih nedaća, napokon smo dočekali našu novu školu u Novom Čiču. Stara škola bila je u tako lošem stanju da se u njoj jedva mogla održavati nastava“, priča nam knjižničarka i informacijski stručnjak nove škole Jelena Šaban koja je odlučila dati i svoj doprinos toliko željenoj školi i novoj knjižnici. Jelena je prije četiri mjeseca pokrenula ‘crowdfunding’, oblik društvenog financiranja projekata, kako bi knjižnica počela dobivati potrebnu literaturu.

Jelena Šaban (na slici desno)
Jelena Šaban (na slici desno)

Čekati čudo ili nešto napraviti?

„Police u našoj knjižnici s početkom školske godine dočekale su nas prazne. Škola nije imala dovoljno sredstava za opremanje knjižnice onime što je djeci u njoj najbitnije – knjigama. Postojale su dvije opcije – čekati čudo ili nešto napraviti. Crowdfunding je oblik društvenog financiranja projekata i to mi se učinilo kao jedan vrlo pristupačan način na koji mogu doprijeti ne samo do naše lokalne zajednice nego i malo šire, ciljala sam na globalnu. Za potrebe projekta snimila sam video i pokrenula prikupljanje donacija na platformi Hubbub – https://hubbub.org/p/novocice/“, pojašnjava knjižničarka.

Rezultati su stigli vrlo brzo. Grad Velika Gorica nabavio je šest kompleta obavezne lektire u vrijednosti 20 tisuća kuna. Knjige su počeli donirati mještani, a pozivi su počeli stizati i iz cijele Hrvatske.

„U dva mjeseca prikupili smo preko 5000 dolara i zaprimili mnoštvo donacija u obliku knjiga, neki od naših donatora su Grad Velika Gorica, SDP, Lapor d.o.o., Gradska knjižnica Velika Gorica i Knjižnice Grada Zagreba, OŠ E. Kumičića i E. Kvaternika iz Velike Gorice, VIP, 3M, MeandarMedia, Soundset Plavi, KHL Medveščak, Algoritam, Stevija d.o.o., SIPAR d.o.o., Udruge Kapibara, Nova Stranica, blog Čitaj knjigu i još mnoštvo drugih“, ističe Jelena Šaban.

knjižnica Novo Čiče

Knjige i dalje stižu…

Otkad je projekt objavljen, nije prošao niti jedan dan da se netko nije javio u knjižnicu i zatražio dodatne informacije, adresu za slanje knjiga ili nešto treće, tako da se zahvaljujući brižnim donatorima knjižnica neprestano puni. Trenutačno broje preko 90 primjeraka lektirne građe, dok će ostatak biti kupljen u idućih nekoliko tjedana.

„To je jedan nevjerojatan osjećaj kada drugi osjete tvoju nevolju i žele pomoći te im se na tome od srca zahvaljujem! Za svakog donatora spremamo dar tako da smo imali i radionicu izrade straničnika (bookmarkera) koje ćemo poslati u Kanadu, Ameriku, Australiju, Veliku Britaniju, Mađarsku, ali i po cijeloj Hrvatskoj“, poručila je knjižničarka Šaban, zahvaljujući kojoj je cijela priča i uspjela.

Galerija fotografija:

 


MATINEJA ZA UMIROVLJENIKE