Prijava

Vaša prijava

Pučko otvoreno učilište pokrenulo europski projekt koji će ubrzati zapošljavanje marginaliziranih skupina


Pljačkaši, kriminalci, bivši zatvorenici koji su odslužili kaznu i otplatili svoj dug društvu, trebaju se ponovo socijalizirati i uključiti u normalan život. To je moguće isključivo nakon što pronađu posao i počnu zarađivati za život, ali to je teška misija s obzirom na veliku nezaposlenost na tržištu rada i činjenicu da su obilježeni zbog svojih ranijih nedjela. Njima i ostalim marginaliziranim, dugotrajno nezaposlenim   skupinama u društvu, trebao bi pomoći europski projekt Pučkog otvorenog učilišta ‘EDU VG PP PLUS’. Učilište će najprije educirati svoje zaposlenike i vanjske suradnike, koji će potom svoja znanja prenositi nezaposlenima.

„Tijekom provođenja projekta zaposlenici Učilišta i vanjski suradnici sudjelovat će u osmišljavanju obrazovnih programa za zanimanja voditelja socijalnog poduzeća i samostalnog knjigovođu udruga prema načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Nakon što prođu edukaciju za izradu verificiranog programa zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma, osposobljeni predavači će educirati 20 osoba iz postpenalnog sustava i nezaposlenih s burze rada.  Pučko otvoreno učilište će koristiti suvremeni elektronički način učenja, e-learning“, kažu iz Pučkog otvorenog učilišta.

Polaznici edukacije na taj će način povećati svoje šanse za zapošljavanje u socijalnim poduzećima i udrugama te postati konkurentniji na tržištu rada. Cilj je, međutim, osnažiti i njihove kapacitete za razvoj poduzetničkih inicijativa, kako bi mogli i sami pokrenuti posao.

„EDU VG PP PLUS je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II“. Njegova realizacija traje od prosinca 2015. do kraja studenog 2016. godine. Projekt je vrijedan 1.196.375,00 kuna, od čega  je Fond osigurao 1.123.156,85 kuna, tj. 94 %, a ostatak financira Učilište u iznosu od 73.218,15 kuna, odnosno 6 %“, pojasnili su iz Pučkog učilišta, čiji je partner Udruga PET PLUS iz Zagreba, koja se bavi socijalnim uključivanjem skupina u nepovoljnom položaju.

Projekt će javnosti biti prezentiran u četvrtak, 28. siječnja 2016., u 12 sati, u Pučkom otvorenom Učilištu Velika Gorica.