Prijava

Vaša prijava

Na Tržnom centru dignite glas protiv opake bolesti


Četvrtu godinu za redom, u subotu će se u Velikoj Gorici obilježiti Dan mimoza. Na važnost prevencije raka vrata maternice stručnjaci i udruge ukazivat će na Tržnom centru od 10 do 13 sati, kada će građani moći kupiti mimoze po simboličnoj cijeni. Sav prihod od prodanih mimoza donirat će se Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka.

Humanitarnu akciju u Velikoj Gorici organiziraju Grad Velika Gorica, Veleučilište Velika Gorica, Hrvatska liga protiv raka, Udruga Zdravka i Poliklinika Zahi.

Najranjivije žene od 35 do 49 godina

Svjetski Dan borbe protiv raka maternice obilježava se diljem Hrvatske kako bi se podigla svijest o ovoj bolesti od koje na godinu u svijetu oboli 500.000 žena, a gotovo 250.000 od te bolesti i umre. Bolest najčešće pogađa žene od 35 do 49 godina.

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi otkrije rak vrata maternice, a svaki treći dan od te bolesti umre jedna žena.

Prije godinu dana Ministarstvo zdravlja pokrenulo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojemu je cilj smanjiti broj oboljelih žena i smrtnost od te zloćudne bolesti. Do sada je upućeno oko 100.000 poziva ženama od 25 do 64 godine na preventivni pregled, odnosno PAPA test, koji otkriva nenormalnosti stanica i prije nego li postanu maligne.


Splitski polumaraton 2016