Prijava

Vaša prijava

Virtuozi s Muzičke akademije zasvirali klasične ‘hitove’


Studenti Muzičke akademije iz Zagreba sinoć su Goričanima predstavili ciklus koncerata ”Virtuoso”. Izveli su djela Antonina Dvoržaka, Igora Stravinskog i Sergeja Prokofjeva. Koncert su otvorili Lovro Peretić, Karlo Grbac i Ivan Šimatović (gitaristički trio Evocacion) Dvoržakovim ”Slavenskim plesovima” (opus 72, br. 2 i opus 46, br. 7 u obradi Darka Petrinjaka). Ivan Andrijević je na dva klarineta izveo skladbu Stravinskog ”3 komada za klarinet solo”. Toccatu (opus 11) od Prokofjeva na klaviru je furiozno izvela Matea Kovačić.

Jednosatni koncert zaključen Dvoržakovim Gudačkim kvartetom (opus 96, br. 12 u F-duru), nazvan je ”Američki”. Sjajno ga je izveo ženski gudački kvartet: Ukrajinka Tetiana Lutsyk na violini, sestre Helga Korbar (violina) i Dagmar Korbar (viola) te Sara Novoselić na violončelu. Dvije cure su na petoj godini, jedna na četvrtoj i jedna na trećoj godini studija.

Zašto je izabrano djelo Dvoržaka odgovorila je Helga Korbar (peta godina studija): ”Kvartet ‘Američki’ je vječni komad i prilikom izvedbe možete lako zamisliti sva ta američka prostranstva, Indijance i ostale avanture. Iako je skladatelj rođenjem Čeh, većinu života je proveo u Americi, a u njegovim djelima se osjeća nostalgija za rodnim krajem”.

Galerija fotografija: