Prijava

Vaša prijava

Hoćete li sudjelovati? Sve je spremno za 11. Noć muzeja


Ako tijekom godine niste posjetili baš niti jednu izložbu ili za to jednostavno nemate vremena, Noć muzeja idealna je prilika da se barem nakratko kulturno uzdignete.

U petak, 29. siječnja, dobrodošli ste u bilo koji muzej koji želite posjetiti, i to od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Jedanaestu Noć muzeja obilježit će tema ‘Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena’. Tema je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. st., političaru i biskupu čija je dvjestota godišnjica rođenja obilježena prošle godine. Stoga će se u Noći muzeja 2016. još jednom posebno naglasiti utjecaj biskupa J. J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na ozbiljnu namjeru otvaranja sakralnih muzeja.

Kao i svake godine, svoja vrata otvorit će i Muzej Turopolja. Ravnateljica Margareta Biškupić najavljuje kako će  posjetitelji moći pogledati stalni postav muzeja i etnografsku izložbu u povodu 40. obljetnice Folklornog ansambla Turopolje.

 „Krenut ćemo s programom za naše najmlađe, tako da od 18 do 19 sati u velikoj dvorani na katu muzeja imamo pričanje priča. Nakon toga nam slijede likovne radionice na jednu etnografsku temu. Od 20 do 21 sat slijedi koncert učenika Umjetničke škole Franje Lučića, a potom i radionica izrade nakita velikogoričkog umjetnika Zlatka Odrčića. Posjetiteljima će cijelo vrijeme biti prezentirani etno filmovi“, kazala je Biškupić za City radio.