Prijava

Vaša prijava

Jeste li se cijepili? Od gripe u Gorici za sada oboljelo dvoje djece


Do sada su u Velikoj Gorici potvrđena samo dva slučaja zaraze sezonskom gripom. Riječ je o djeci predškolske dobi koja imaju klasične simptome gripe – visoku temperaturu, glavobolju i bolove u kostima. Niti u cijeloj Zagrebačkoj županiji nije zabilježen veći broj oboljelih, već se zaraza pojavljuje sporadično.

Gripa se u većem obimu očekuje u veljači, što je i uobičajeno.

Doktorica Gordana Pajan Lehpaner iz Epidemiološke službe podsjetila je što učiniti u slučaju oboljenja i kako si pomoći.

Najbolje bi bilo da ostanemo kod kuće jer tako pomažemo sebi da što prije ozdravimo, a i na taj način sprječavamo da širimo virus gripe u svoju okolinu. Potrebno je piti što više tekućine, unositi dodatne doze vitamina C što nam može malo olakšati da gripa prođe bez komplikacija i da je lakše prebolimo. Najvažnije od svega je da gripu svakako treba preležati.“

S obzirom da je gripa bolest koja je vezana uz povišenu tjelesnu temperaturu, nužno je potrebna nadoknada tekućine. U tom slučaju najbolji su topli napitci, nikako ne vrući jer onda štete grlu. Preporuča se korištenje lijekova za snižavanje temperature kao i tuširanje u mlakoj vodi. U slučaju začepljenog nosa, trebate koristiti kapi za nos da se održava prohodnost, jer u protivnom može dovesti do upale srednjeg uha.

Ako temperatura od 38-39 stupnjeva traje duže od pet dana, ako postoji poremećaj u disanju ili svijesti, onda svakako trebate potražiti pomoć liječnika.