Prijava

Vaša prijava

Nezaposlenost se kroz turizam u Županiji može smanjiti za čak sedam posto


Županijskim načelnicima i gradonačelnicima predstavljena je Strategija turističkog razvoja Zagrebačke županije. „Njezin cilj je stvoriti konceptualni okvir u kojem sudjeluju svi dionici turističkog prometa kako bi se stvorio još intenzivniji turistički proizvod na području županije i kako bi se povećala potrošnja.“, rekla je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Dražen Kopač

Studiju je zajednički izradila Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s Institutom za turizam, a u njoj se nalazi vizija i smjernice razvoja turizma do 2025. godine uzimajući sve županijske resurse i trendove na turističkom tržištu. „Vezano uz to, strategija donosi prostorni koncept razvoja, portfelj turističkih proizvoda te planira aktivnosti i projekte da se ta vizija i realizirala.“, pojasnila je Snježana Boranić Živoder iz Instituta za turizam. Studija obuhvaća područje cijele Županije, a taj je prostor shodno rasporedu resursa i atrakcija podijeljen u tri prostorne cjeline. Zapadni dio predviđen je za lifestyle turističke proizvode, središnji dio županije je fokusiran na poslovni turizam te istočni, ruralni prostor kojim će ova strategija staviti naglasak na zdrav život i rekreaciju.

RESTORAN2
Župan Stjepan Kožić smatra da se kroz turizam na području županije može smanjiti nezaposlenost čak za 7 %. „S druge strane mislim da turizam nije razvijen koliko može. Da bi bio bolji o tome skrbi Zagrebačka županija jer vjerujem da ima puno razloga da se i kontinentalni dio Hrvatske uzdigne turistički.“, smatra župan Kožić. U prilog važnosti turizma idu i statistički podaci koji pokazuju da je tijekom prošle godine zabilježen porast turističkih noćenja na području Zagrebačke županije za 13 posto, dok je broj dolazaka porastao za čak 16 posto.


XXIX. državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika