Prijava

Vaša prijava

Evo kako će Pučko učilište potaknuti zapošljavanje bivših prekršitelja


Pučko otvoreno učilište predstavilo je svoj europski projekt koji će šansu za zaposlenje pružiti dugotrajno nezaposlenim skupinama u društvu, poput bivših ovisnika i zatvorenika.

Provedba projekta ‘EDU VG PP PLUS’ vrijednog 1,2 milijuna kuna trajat će godinu dana. Zaposlenici Učilišta će osmisliti obrazovne programe za zanimanje ‘voditelj socijalnog poduzeća’ i ‘samostalni knjigovođa udruga’. Nakon što 12 zaposlenika sami prođu edukaciju, počet će s edukacijom 20 nezaposlenih. Učilište će, međutim, i nakon završetka projekta moći nastaviti s provođenjem osposobljavanja za spomenuta zanimanja te će koristiti moderan elektronički način učenja e-learning.

 „Razgovarala sam s odgovornima iz zatvorskog sustava kojem ćemo olakšati provođenje učenja s obzirom da zatvorenici imaju ograničeno kretanje. Nakon što odsluže zatvorsku kaznu, moći će lakše nastaviti sa normalnim životom.“, istaknula je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Barbara Grđan Odrčić.

Partner u projektu Pučkog učilišta, Udruga PET PLUS, prije šest godina osnovala je istoimenu socijalnu zadrugu u kojoj bivši ovisnici proizvode drveni namještaj. Socijalno poduzetništvo je nužno jer se obilježeni ljudi, poput bivših zatvorenika, teško mogu zaposliti na nemilosrdnom tržištu.

 „Cilj poduzeća koji se bave socijalnim poduzetništvom je dobrobit tih zaposlenika, a ne nužno dobit koja je naravno bitna, ali se ona ponovo reinvestira u poslovanje. Brinemo o tome da se socijalno ugrožene skupine samo ostvare sebe kroz vlastito samozapošljavanje i egzistenciju te se na taj način osjećaju zadovoljno i dobro u ovom društvu“, kazala je predsjednica Udruge PET PLUS Mira Davidović, ističući kako tržište ipak postaje otvorenije za zapošljavanje bivših prekršitelja.

 „Privatno poduzetništvo je sve više otvoreno za zapošljavanje takvih ljudi i mi se kao udruga bavimo time da tu stigmu svedemo na minimum“, dodala je Davidović.

Galerija fotografija: