Prijava

Vaša prijava

FOTO VIJEST Stigli prvi vjesnici proljeća, znate zašto ih ne smijete ubrati?


foto: JU Zeleni prsten
Kockavica

Krajem zime i prije kalendarskog početka proljeća pojavljuju se prvi cvjetovi biljaka proljetnica, tj. vjesnici proljeća. Na području Zagrebačke županije najzastupljenije su visibabe, proljetni drijemovci (zvončić), šafrani, jaglaci, kockavice i šumarice. Iz županijske Javne ustanove ‘Zeleni prsten’ upozoravaju kako tim biljkama prijeti izumiranje te ljubitelje prirode pozivaju da ih nikako ne odnose u svoje domove.

foto: JU Zeleni prsten
Zvončići

„Nadzemnim branjem biljke odnosno branjem cijele stabljike proljetnice se trajno uklanjaju sa staništa čime se značajno smanjuje njihova populacija.

Nesavjesni pojedinci na taj način kratkotrajno ukrašavaju svoj dom, ali dugoročno degradiraju estetsku vrijednost prirode i onemogućuju ostalim posjetiteljima da u njoj uživaju“, poručila je ravnateljica ‘Zelenog prstena’ Martina Glasnović Horvat, ističući kako je najljepše da proljetnice ostanu u prirodi gdje im je i mjesto.

„Treba se imati u vidu da su proljetnice najljepše u svom prirodnom staništu, njihovim očuvanjem osiguravamo njihovu pojavu i u nadolazećim godinama“, dodala je Glasnović Horvat.

Galerija fotografija: