Prijava

Vaša prijava

Grad osniva ‘Edukativno-proizvodni centar’ za očuvanje pasmine turopoljske svinje


Grad Velika Gorica kreće u realizaciju Edukativno-proizvodnog centra za poljoprivrednike, čiji je cilj očuvanje pasmine turopoljske svinje i zaštita proizvoda. Iz Grada kažu kako su osnivanje Centra inicirali sami poljoprivrednici, a o čemu su danas razgovarali i s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

 
“Poljoprivrednici koji se nalaze na našem području, a posebice Plemenita općina turopoljska, kao uzgajivač, iskazali su interes za jednim takvim centrom. Smatramo to vrijednim projektom i okupit ćemo zainteresirane čimbenike s kojima ćemo ga i ostvariti. Ovim projektima želimo očuvati našu baštinu, ali i pronaći gospodarski interes i ponuditi tržištu autohtone turopoljske proizvode”, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić ističući kako Grad radi i na dovođenju sljednika goveda tur iz Poljske.


 
Nalazit će se u Maloj Buni, a u njemu uzgajati tri pasmine

 
Centar će se izgraditi na području Male Bune, na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. Uslijedit će rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i prikupljanje dokumentacije potrebne za prijavu za financiranje iz europskih fondova.

 
“U tom Centru bismo objedinili uzgoj tri autohtone pasmine: Turopoljsku svinju, crnu svinju i banijsku šaru, a dodatno treba afirmirati uzgajivače na bavljenje uzgojem. Uz edukativni centar, plan je osnivanje proizvođačke organizacije, a potom raditi i na preradi mesa i zaštiti autohtonih proizvoda”, dodao je v.d. pročelnika za poljoprivredu Tugomir Majdak.

 
U projektu će uz Grad Veliku Goricu sudjelovati Sisačko moslavačka županija, LAG Zrinska Gora Turopolje, Mreža za održivi razvoj Hrvatske, Plemenita općina turopoljska, a tražit će se i podrška Hrvatske poljoprivredne agencije, Veterinarskog instituta i Agronomskog fakulteta.